Josip Jurčič / Aleš Makovac

Deseti brat

Zavod Friderik I. Baraga je tudi letos pripravil novo slovensko opero!
RežijaEva Hribernik
ProdukcijaZavod Novo mesto, JSKD, Zavod Friderik I. Baraga
Fotografijalast izvajalcev
Vrsta predstaveopera
Trdinova dvorana90 minut in nima odmora
25.november
19.30

romantična opera po istoimenskem romanu Josipa Jurčiča 

 

Sodelujejo:

Solistični zbor z glavno vlogo Irene Yebuah Tiran

Pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Plesalci FD Kres

Komorni orkester

 

Režija: Eva Hribernik

Dirigent, skladatelj in producent: Aleš Makovac

Izvršni producent: Bojan Bencik

 

Zavod Friderik I. Baraga in Vokalna akademija Jurij Slatkonja stopata že v tretjo sezono opernega ustvarjanja. Njuno ustvarjanje zaznamuje nenehen dvig kakovosti glasbeno-gledališkega uprizarjanja. V jeseni 2017 bo predstavljena nova operna premiera novomeškega skladatelja Aleša Makovca z naslovom DESETI BRAT, ki vsebinsko temelji na ljudskih pripovedih in istoimenskem romanu Josipa Jurčiča.

Novo operno delo je časovno postavljeno v obdobje okrog marčnih revolucij leta 1848 in z njimi povezanih pomladi narodov. Mladi učitelj Lovro Kvas je poln idealov, želje po svobodi tlačanov in zagret za lepo slovensko besedo. Njegova integracija v na videz idealno okolje, sicer pa polno spletk in nerazjasnjene preteklosti, je prepletena z veliko in »prepovedano« ljubeznijo do graščakove hčere Manice. V primežu brezizhodne situacije ključno vlogo na strani poštenja in dobrote odigra Martinek Spak ali deseti brat, ki postane žrtev za čiste ideale poštenja in ljubezni.

Delo zaznamujejo temeljni poudarki o ljubezni, slovenstvu in poštenosti, ki so za Slovence vseh generacij nenehno aktualni.