Gagarin - prvi v vesolju

Ogled ruskega filma Gagarin - prvi v vesolju.
ProdukcijaDruštvo Slovenija - Rusija
FotografijaKCJT
Vrsta predstaveFilm
Trdinova dvorana90 minut in nima odmora
11.maj
11.30
11.maj
20.00

Film je posvečen prvim korakom človeštva v raziskovanju vesolja in usodi Jurija A. Gagarina, prvega človeka v vesolju.

Osrednji motivi filma so borba za prvo mesto v osvajanju vesolja, tekmovanje prvih posadk pred poletom v vesolje, konkurenčnost tehnologije v gradnji raket in tekma dveh svetovnih velesil – Sovjetske zveze in ZDA.
Člane prve posadke astronavtov so izbirali med 3000 piloti iz cele države. V najožji izbor dvajsetih se je uspelo uvrstiti le najboljšim izmed najboljših. Nihče od njih ni vedel, kdo bo izbran za polet. Na tej poti se kozmonavti niso borili le z zemeljsko gravitacijo, ampak še z mnogimi drugimi izzivi. 

Jurij Aleksejevič Gagarin (1934-1968) je bil ruski častnik, vojaški pilot, kozmonavt, novinar in heroj Sovjetske zveze, ki je s kozmodroma Bajkonur z vesoljsko ladjo Vostok poletel proti zvezdam. 108 minut po izstrelitvi je s padalom pristal blizu mesta Engels, kar bo v zgodovini ostalo zapisano kot prvi vesoljski polet s človeško posadko. O tem dosežku govori ruski film Gagarin, prvi v vesolju.

12. aprila 2017 so v Kulturnem središču evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT) v Vitanju svečano odkrili kip Juriju Gagarinu.