Koncert mladinskega pevskega zbora Navdih iz Moskve

Koncert mladinskega pevskega zbora Navdih iz Moskve.
ProdukcijaDruštvo Slovenija – Rusija
FotografijaKCJT
Vrsta predstaveKoncert
Trdinova dvorana90 minut
9.maj
19.00

Pevski zbor Navdih otroške zborovske šole št. 106 Severnega moskovskega okrožja je dobitnik številnih prvih nagrad na mednarodnih zborovskih tekmovanjih: v Varni (Bolgarija) leta 1999, v Arezzu (Italija) leta 2001, v Tolosi (Španija) leta 2002 in v Wernigerodu (Nemčija) leta 2005. Poleg tega je zbor prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo bolgarske pesmi leta 1999 v Varni, posebno nagrado poslušalcev na Mednarodnem tekmovanju otroških zborov leta 2002 v Tolosi, gran prix na festivalu Severnega okrožja mesta Moskve Tebi pojemo, Moskva leta 2007 in gran prix na 4. ter 5. mednarodnem srečanju pravoslavnih pevskih zborov Matere božje smo dostojni v Pomorju leta 2007 in 2008 (Bolgarija). Pevski zbor Navdih redno sodeluje na ruskih in mednarodnih festivalih.

Otroški zbor Navdih je prehodil dolgo pot od šolskega zborčka do otroškega zbora. Njegovi začetki segajo v leto 1977, ko se je Olga Skvorcova, ki je takrat končala študij na Konservatoriju v Nižnjem Novgorodu, povsem predala ideji o ustanovitvi otroškega zbora. Poiskala je predel Moskve, kjer v bližini ni bilo glasbene šole, in v običajni osnovni šoli organizirala zborovski krožek. Prav ta zbor je leta 1989 prerasel v otroški zborovski studio in leta 1991 v Otroško  zborovsko šolo št. 106. Otroci  so s svojo usmerjenostjo k popolnosti in duhovnosti dali ime zboru Navdih.

Zbor veliko koncertira ne samo v Rusiji, temveč tudi v številnih evropskih državah. Med drugim je na svojih turnejah nastopal tudi v Sloveniji, in sicer leta 1996 v Kamniku in leta 2004 v Novi Gorici. Njegovi nastopi so vedno odlično ocenjeni tako s strani poslušalcev kot tudi sredstev javnega obveščanja, ki izpostavljajo poseben zven zbora, njegovo samosvojo izraznost ter izvirnost interpretacije. Mladi pevci so bili deležni številnih laskavih priznanj in navdušenih pohval.

Repertoar zbora vključuje najboljše skladbe svetovne glasbene kulture: ruska in evropska klasična dela (Bach, Brahms, Schumann, Foure, Britten, Glinka, Dargomižski, Rimski-Korsakov, Čajkovski, Rahmaninov itd.), rusko duhovno glasbo (Bortnjanski, Vedel, Arenski, Česnokov), skladne sodobnih skladateljev, priredbe narodnih pesmi iz različnih narodov.

Vodja otroškega pevskega zbora Navdih je Olga Skvorcova, zaslužna delavka v kulturi Ruske federacije in glavna pedagoginja v Pedagoškem kabinetu mesta Moskve. Glasbeni konservatorij je končala leta 1974 v Nižnem Novgorodu na oddelku za zborovsko dirigiranje (v razredu prof. A. I. Sitova). Napisala je vrsto pedagoških del s področja otroškega zborovskega petja ter izdelala programe za izobraževanje na področju dirigiranja otroških pevskih zborov.

PROGRAM

I. del

 

 1. Česnokov P.:     Liturgija za ženski zbor, op. 9  

                                 № 1  Blagoslovi, duša moja, Gospoda

                                 № 5  Gospod odreši nas … Trojica

                                 № 10 Milost sveta

                                 № 11 Tebi pojemo

                                 № 12 Vredno je

 1. Ruska narodna    Ob zori, zorici, solo Nataša Sarbukova
 2. Marija Devica, napev Kremeljskega samostana vnebovzetja
 3. Vedel A.:             Kerubinska
 4. Fauré G.:             Ave verum corpus
 5. Brahms J.:           Ave Maria
 6. Nights H.:            Messero-Messerino
 7. Ugalde Е.:            Skozi vodo
 8. Jež J.:                            Enci Benci

 

 

II. del

 1. Rahmaninov S.:   6 pesmi za ženski zbor

                                Slava narodu

                                 Nočka

                                 Smreka

                                 Zadremali so valovi

                                Ujetost

                                Angel

 1. Ruska narodna    Travuška-muravuška, solo Nataša Jevstratova
 2. Čajkovski P.:       Zora
 3. Guriljov А.:                  Sarafančik, solo Anja Tokarjeva
 4. Parchaladze М.:   Jočejo sveče
 5. Molčanov К.:       Romanca
 6. Azurza D.:           Dve habaneri
 7. Venček ruskih narodnih pesmi