Fran Levstik

Martin Krpan

JUNAK IZ 19. STOLETJA V SODOBNI AVDIOVIZUALNI PRIPOVEDI.
RežijaJanez Burger
IgrajoJanez Škof / Vladimir Vlaškalić
ProdukcijaSNG Drama Ljubljana in Drama SNG Maribor
FotografijaPeter Uhan
Vrsta predstavedramsko-animirana predstava
Trdinova dvorana40 minut in nima odmora
11.januar
12.00
12.januar
10.00
12.januar
11.30

Martin Krpan, samosvoj človek, se je ukvarjal s tihotapljenjem angleške soli, zaradi česar si je nakopal neštete težave z oblastjo. Nekega dne je srečal cesarja in ga presenetil s svojo silno močjo, zato so ga kmalu poklicali na dvor. Dunaj je namreč ustrahoval strašni Brdavs. Martin Krpan, preprost in preudaren, je z njim z lahkoto opravil.

Pripovedka Frana Levstika (1831–1887) o Martinu Krpanu z Vrha (1858), mitskem heroju 19. stoletja, je nedvomno globoko ukoreninjena v kulturni zavesti vsakega Slovenca. Vendar današnji mladi rastejo v svetu avdiovizualnih senzacij – od televizije prek kina do internetnih in video igric ter raznih aplikacij na pametnih telefonih –, zato je pravi čas, da se na nov, njihov način soočimo s skrivnostnostjo, a domačnostjo pripovedi, v kateri je Martin Krpan pravzaprav temeljni in brezčasni slovenski super junak.

Levstikovo pripovedko predstavi pripovedovalec ob posnetih monologih vseh likov, ki v njej nastopajo. S pomočjo video animacij pa tudi drugih avdiovizualnih senzacij se zgodba s pripovedovalca širi po odrskem prostoru in v interakciji z njim tvori kompakten svet sodobne avdiovizualne pripovedi.