Lutz Hübner

Neli ni več

ŽIVLJENJSKA LEKCIJA O PRIJATELJSTVU, POMOČI IN SOLIDARNOSTI, PA TUDI O POGUMU IN ODLOČITVAH.
RežijaJaša Koceli
IgrajoMatevž Müller, Lena Hribar k. g., Sara Gorše k. g., Jernej Čampelj k. g., Asja Kahrimanovič/Klara Kastelec
ProdukcijaLutkovno gledališče Ljubljana
FotografijaMankica Kranjec
Vrsta predstavedramska predstava
Trdinova dvorana90 minut in nima odmora
29.marec
11.00
30.marec
9.30
30.marec
12.00

Izvirno besedilo za predstavo je leta 2003 napisal nemški dramatik, igralec in režiser Lutz Hübner, ki je tudi avtor besedil Marjetka, str. 89; Creeps; Boksarsko srce …, katerih uprizoritve smo si v Novem mestu že ogledali.

Neli ni več je predvsem zgodba o petih mladih, ki za vsestransko harmoničen bend mogoče niso najbolj idealni, ker so si med seboj preveč različni in so kljub prijateljskim in romantičnim odnosom  individualisti, vendar pa jih ženeta skupni želja in vizija. Ko vsakdan njihovega benda (v uprizoritvi jih spremljamo na vajah) prekine bolezen pevke, soustanoviteljice in najsvetlejše zvezde Neli, se morajo odločiti, ali so se pripravljeni spoprijeti s težavo, prebroditi težko obdobje in se iz grozljive preizkušnje, ki je za Neli lahko usodna, prebiti močnejši za življenjsko lekcijo o prijateljstvu, pomoči in solidarnosti, pa tudi o pogumu in nekonvencionalnih odločitvah.

Predstava Neli ni več se ukvarja s temami odraščanja, delovanja v skupini, egoizma in individualizma, želje po potrditvi, soočanja z umrljivostjo, osamljenosti in poslavljanja. Nihče od likov ni idealiziran, tako da so njihove reakcije na preizkušnje življenjske in neolepšane.

Ker gre za zgodbo o življenju nekega benda, je v uprizoritvi ključnega pomena tudi glasba: bend #hešteg izvaja avtorske komade z avtorskimi besedili, z videospotom za skladbo Plesišče pa glasbeno konkurira tudi zares.