SGSM 2017: Noč slovenskih skladateljev

Prvi v nizu koncertov letošnjega festivala Sem glasba, sem mesto odpira Noč skladateljev.
ProdukcijaDruštvo slovenskih skladateljev
Fotografijalast izvajalcev
Vrsta predstaveKoncert
Gostišče na trgu Hiša kulinarike in turizma90 minut in nima odmora
26.maj
21.00

Nastopajo:

Matej GRAHEK, flavta (2, 4, 9)

Matej ZUPAN, flavta (5, 7, 10)

Franc KOSEM, trobenta (1, 3, 6, 8)

Beata Ilona BARCZA, klavir (1, 3, 6, 8)

Tadej HORVAT, klavir (2, 4, 5, 7, 10)

Ljubo RANČIGAJ, klavir (9)

Ideja o Noči slovenskih skladateljev se je porodila prof. Marku Mihevcu po obisku enega izmed dunajskih koncertov z naslovom Die Lange Nacht. Prva Noč skladateljev je bila na sporedu leta 1989. Noč slovenskih skladateljev je bila prvotno osnovana kot koncert, ki traja celo noč in na katerem se zvrstijo različne zasedbe, ki izvajajo izključno novitete skladateljev. Z leti se je koncept prireditve razvijal tako, da danes v okviru »Noči« potekajo različni orkestrski in komorni koncerti (Noč skladateljev, Komorna noč skladateljev). Na prireditvi, ki jo danes delimo na pet koncertnih dogodkov, se lahko s svojimi novostmi predstavljajo prav vsi člani in članice društva.

Noči slovenskih skladateljev so osrednje koncertne prireditve Društva slovenskih skladateljev (DSS) na letni ravni. V okviru »Noči« se na ansambelskih, simfoničnih in komornih koncertih s svojimi deli predstavi veliko število slovenskih avtorjev. V sklopu teh prireditev ima vsak član DSS možnost izvedbe – razpis je v tem primeru najbolj široko zastavljen oziroma najbolj demokratičen. Vse izvedene skladbe so novosti. Pri izvedbi koncertov sodelujejo z najbolj vidnimi slovenskimi izvajalci (solisti, orkestri, ansambli), ki svojo kakovost potrjujejo in izkazujejo tako doma kot v tujini (Orkester slovenske filharmonije, Komorni orkester solistov DSS, komorne zasedbe …). V zadnjem času na koncertih prihaja tudi do izmenjave umetniških vsebin – na koncertu se izvede skladba uveljavljenega tujega skladatelja, na tujem pa izvedba dela slovenskega skladatelja. V letu 2017 bomo v okviru »Noči« pripravili pet koncertov.

Komorna noč slovenskih skladateljev je v sodelovanju s Festivalom Ljubljana (32. Slovenski glasbeni dnevi) postregla s komornim koncertom, na katerem so na odru zaživele skladbe zasedb violina in klavir ter fagot in klavir.

Posebno zanimiv pristop prinaša koncert v Novem mestu, ki je tudi sicer postal že kar tradicionalno prizorišče naših ansambelskih koncertov.

Program

1 Alojz AJDIČ: OBČUTJA št. 2 za trobento in klavir

2 Igor DEKLEVA: TRIPTIH za flavto in klavir (Čustvena, Hudomušna, Obredna)

3 Tomaž HABE: MALI ZOO za trobento in klavir

4 Jakob JEŽ: DOLETI za flavto in klavir

5 Peter KOPAČ: SKUŠNJA za flavto in klavir

6 Marijan KOROŠEC: H₂O – VODA za trobento in klavir

7 Nejc KUHAR: SONATINA IN ONE MOVEMENT za flavto in klavir

8 Urška OREŠIČ ŠANTAVEC: LOTUS IN DECEMBER za trobento in klavir

9 Ljubo RANČIGAJ: DIALOG za flavto in klavir

10 Roman SARJAŠ: NEKE NOČI za flavto in klavir

Vse skladbe bodo krstno izvedene.