DLUD

JantArt

Zavod Novo mesto in DLUD se z odprtjem razstave pridružujeta vseslovenskemu praznovanju kulture - TA VESELI DAN KULTURE 2018.
ProdukcijaDLUD - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, Zavod Novo mesto
FotografijaDLUD
Vrsta predstaveRazstava

V sklopu Jantarnega leta Društvo likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja (DLUD) pripravlja tematsko razstavo z naslovom JantArt. Paleta toplih barvnih odtenkov, tekstura, prosojnost in zdravilne lastnosti so samo nekatere od značilnosti jantarja, dragocenega naravnega materiala, ki že tisočletja vzbuja občudovanje človeštva ter predstavlja vir navdiha tudi za ustvarjena likovna dela, ki jih bodo člani DLUD postavili na ogled na letošnji, že tradicionalni skupinski razstavi.

Odprtje razstave bo 3. 12. ob 18. uri v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Ogledate si jo lahko do konca januarja 2018.

Z odprtjem razstave se tudi Zavod Novo mesto pridružuje vseslovenskemu dnevu TA VESELI DAN KULTURE, ki ga organizira Ministrstvo za kulturo, ko številne ustanove s področja kulture na rojstni dan našega velikega Franceta Prešerna slavimo njegov rojstni dan in na široko odpremo vrata svojih kulturnih domov, centrov, razstavnih galerij in muzejev.

 

Odprtje razstave novih članic Društva likovnih umetnikov Dolenjske

Odprtje razstave novih članic Društva likovnih umetnikov Dolenjske.
ProdukcijaDLUD - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske
FotografijaDLUD
Vrsta predstaveRazstava

10. 11.–7. 12. 2017

DLUD v letu 2017 obeležuje 10-letnico svojega delovanja. Osnovno poslanstvo in namen delovanja društva je v medsebojnem sodelovanju umetnikov in krepitvi strokovnih kompetenc. DLUD je član ZDSLU in kot ostala zvezna društva v svoje vrste sprejema profesionalne likovne umetnike. Društveno delovanje je pomembno zaradi promoviranja likovne umetnosti ter ustreznega predstavljanja članov v ožjem in širšem razstavnem okolju. DLUD šteje 28 članic in članov, v letu 2017 je v svoje vrste sprejelo tri umetnice, ki se v razstavišču Kulturnega centra Janeza Trdine predstavljajo s skupinsko razstavo, na kateri predstavljajo izrazito individualne, stilno izvirne umetniške izraze. S svojimi deli se bodo predstavile Svetlana Jakimovska Rodić, Tina Mohorović in Aleksandra Zalokar. Svetlana poleg slik v tehniki akrila ustvarja barvne grafike v tehnikah jedkanice in akvatinte. Tina in Aleksandra sta predstavnici najmlajše generacije slovenskih likovnih umetnikov, obe ustvarjata predvsem v grafiki.

Razstava ob iztekajočem se jubilejnem letu DLUD učvrščuje namen društvenega delovanja in bogati razstavno dejavnost v dolenjski prestolnici.

Etike-te

Razstava Društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja (DLUD).
ProdukcijaDLUD - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske
FotografijaBoštjan Pucelj
Vrsta predstaveRazstava

Cikel letnih mednarodnih skupinskih razstav sodobne likovne umetnosti s temeljnim naslovom Likovne vizije je med odmevnejšimi mednarodnimi in nacionalno priznanimi projekti Društva likovnih umetnikov Dolenjske, Bele krajine in Posavja (DLUD). V letu 2017 je DLUD pripravil drugi mednarodni projekt sodobne likovne umetnosti z naslovom Etike-te, v okviru katerega svoje likovne vizije na tematike družbene etike in etiketiranja posameznika predstavlja 32 umetnikov raznovrstnih ustvarjalnih praks. V projektu sodelujejo vabljeni umetniki iz Slovenije, s Hrvaške, Madžarske, iz Avstrije, z Nizozemske.

Vsebinska zasnova projekta je v prvi vrsti vezana na današnji vsakdanjik človeka, na njega kot razmišljajoče bitje. Temelji na družbeno-kritični (za)vesti, ki se manifestira v umetnosti. Motivika razstavljenih del nas sooča z robom Evropske unije, z obstojem znotraj in zunaj zahodne civilizacije in z njim povezanim preigravanjem Zahoda proti Vzhodu.

Odprtje razstave bo 8. 9. ob 20.00. Razstavljena dela bodo v Kulturnem centru Janeza Trdine na ogled do 16. oktobra, v Galeriji Simulaker in v galeriji Goga pa do 30. septembra 2017.

Odprtje razstave IDENTITETE

Odprtje razstave IDENTITETE Društva likovnih umetnikov Dolenjske.
ProdukcijaDLUD - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske
FotografijaDLUD
Vrsta predstaveRazstava

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske (DLUD) letos prvič prip­ravlja mednarodno razstavo sodobne likovne umetnosti z naslovom Identitete, v okviru katere bodo umetniki predstavili dela na tematike, povezane z vprašanji osebnostnega, reli­gioznega, kulturnega, digitalnega, pravnega, ekonom­skega, etničnega in etičnega obstoja posameznika v svetu globalizacije, migracijskih tokov, spletne real­nosti ter kapitalistične usmerjenosti razvite družbe. Zagate o posameznikovi identiteti nas nenehno spremljajo na vsakem koraku in so del našega vsakdanjika. Prostor posameznika v socialni strukturi razvite družbe je postal toliko bolj pomemben z razpadom gospodarsko-političnih sistemov nekdanjega okolja in vzpostavitvijo nove realnosti znotraj večkulturne demokratično-kapitalistične družbe. Evropska realnost begunske krize pa je naše identitete vnovič postavila pod vprašaj … V Kulturnem centru Janeza Trdine in v Galeriji Simulaker se bodo predstavili ustvarjalci različnih likovnih zvrsti. S svojimi deli bodo krizo današnje osebnostne identitete v (ne)identiteti družbe zaznamovali slovenski umetniki: Rajko Čuber, Hamo Čavrk, Simon Kajtna, Boštjan Kavčič, Alojz Konec, Robert Lozar, Roman Makše, Jože Marinč, Jožica Medle, Nataša Mirtič, Jasmina Nedanovski, Janko Orač, Andreja Schwenner, Svetlane Jakimovski-Rodič, Marko Tušek, Jožef Vrščaj in Uroš Weinberger. Med tujimi predstavniki bodo v obeh novomeških galerijah postavljena dela Nevenke Arbanas, Franza Bergerja, Ane Feiner Žalac, Igorja Konjušaka, Dore Kovačević, Bojana Šumonje, Larise Tamaseti, Harma Verstratena in Mije Vučić.

 

Odprtje razstave bo 16. septembra, njihova dela pa bodo na ogled do 26. oktobra (v Simulakru do 7. oktobra).

DLUD

Vizualne poetike

Odprtje razstave Društva likovnih umetnikov Dolenjske.
ProdukcijaDLUD - Društvo likovnih umetnikov Dolenjske
FotografijaJanko Orač
Vrsta predstaveRazstava

Društvo likovnih umetnikov Dolenjske pripravlja razstavo likovnih del z naslovom VIZUALNE POETIKE. Člani društva bodo na razstavi predstavili svoje slike, grafike, risbe in male plastike iz novejšega obdobja (zadnjih dveh let). Prav pestrost umetniških praks in osebnih poetik zagotavlja vpogled v svež in dinamičen likovni utrip delujočih ustvarjalcev na območju Novega mesta, Dolenjske, Bele krajine in Posavja.

Vabljeni na odprtje razstave v petek, 11. 12., ob 18. uri. Razstava bo odprta do 25. 1. 2016.