X

ČUK SE JE OŽENIL ... V AMERIKO
Avtor
Luka Zabric, Ana Čop
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
Liljana Jantol Weber

ČUK SE JE OŽENIL ... V AMERIKO

Kako zveni in kaj pripoveduje ljudska pesem v drugih ritmih.

 

Glasba in izvedba: ANA ČOP QUARTET – Ana Čop, vokal / Rok Zalokar, klavir / Žiga

Smrdel, bobni / Luka Dobnikar, kontrabas

Besedilo: Luka Zabric in Ana Čop

Risba: Julia Berus

Lutka: Tatjana Grabrijan

 

V program kulturno-umetnostne vzgoje tretjo sezono zapored vključujemo avtorski projekt v produkciji Zavoda Novo mesto in v izvedbi jazzovskega kvarteta Ane Čop, novomeške pevke in pianistke. Pedagoški koncert ponudi sprehod skozi glasbo v jazzovskih in jazzu podobnih žanrskih preoblekah v ritmih bossa nove, swinga, afriških ritmov in na koncu v modernem aranžmaju sodobnega jazza in improvizacije.

Pevka Ana Čop s svojim jazzovskim kvartetom otrokom predstavlja zgodbo o Čuku, katere rdeča nit je vsem dobro znana ljudska pesem Čuk se je oženil. Čuk na svojem popotovanju po svetu spoznava nove prijatelje, ki mu predstavijo, kako glasba zveni v njihovi deželi. Odkriva nove ritme in glasbila, otroci pa pri tem spoznavajo različne glasbene žanre in se tudi oni vključijo v dogajanje na odru. Gre za glasbeno pripoved, ki prinaša osnove jazzovskega opismenjevanja, obenem pa predšolske otroke in osnovnošolce prvih treh razredov spodbuja k spoznavanju in sprejemanju drugih kultur.  

 

Ali slišite to, otroci? Poznate ta zvok? Tudi Čukec ga ni poznal, toda takoj mu je postal neizmerno všeč. Presenetila ga je raznovrstnost, ki jo je ponujalo to skrivnostno glasbilo. Zajemal je ogromen zvočni spekter, lahko je igral čiiiisto potiho ali zelooooo naglas. Lahkotno kot peresce ali mogočno kot celoten orkester! Čukec je bil pod globokim vtisom virtuoznosti mladega pianista Čivkavčka in takoj se je med njima spletla močna vez, ki je označevala začetek njunega globokega prijateljstva. Radoveden, kot je Čukec bil po naravi, je vprašal novega prijatelja, če nemara pozna ljudsko pesem Čuk se je oženil. Otroci, saj veste, katera je to?

Nazaj na seznam