X

ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR
Avtor
Janja Vidmar, Maja Borin
Režiser
Mateja Kokol
Izvajalci
Matija Stipanič, Liza Marijina, Gorazd Žilavec, Minca Lorenci, Irena Varga, Viktor Hrvatin Meglič
Producent
Drama SNG Maribor
Fotografija
Damijan Švarc

ELVIS ŠKORC, GENIALNI ŠTOR

DUHOVITA MLADINSKA UPRIZORITEV O ZAPLETENEM ODRAŠČANJU IN SLADKOKISLI DINAMIKI V DRUŽINI.

Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora. 

Janja Vidmar (1962), ena najbolj branih in nagrajevanih slovenskih mladinskih pisateljic, je v romanu Elvis Škorc, genialni štor (2018) izjemno spretna v situacijskem in besedilnem humorju pri obravnavanjih najstniških zagat – lahko bi rekli, da je Elvis Škorc postal novodobni slovenski Jadran Krt.   

 

Uprizoritev Elvis Škorc, genialni štor skozi sodobne gledališke prakse najstnikom na duhovit način predstavlja »zamotan svet trinajstletnika, ki že od drugega razreda ve, da bo izumitelj«. Elvis je namreč prvih deset let mirno kraljeval v središču vesolja in ohranjal svoj nebesni položaj kljub občasnim invazijam domačega »monstruma« v podobi sestre Ele. A nekega dne se je začelo vse spreminjati. Ko je iz glasnega družinskega zavetja Škorcev nepričakovano odletel oče Peter, se je Elvisu in Eli začel sesuvati svet. Ko pa je mama nekega dne povedala, da je noseča, ni bilo več poti nazaj. Treba je bilo iti naprej, ampak kako? 

Kot da ni dovolj kruto že dejstvo, da se mora pri svojih trinajstih ukvarjati z nenormalnimi posledicami ločitve, da se spopada s težavnim plavanjem po hormonski lavi, ki ga meče pred noge Hane, najlepšega genskega zapisa v zgodovini, da se spopada z razrednimi frajerji, ki so ga pretepli, ponižali, na Facebooku objavili video njegove riti … Vse, kar ga pomirja v tem »sranju«, v katerem se je znašel, je misel na Hano in čokolado. 

Brez pomoči babice Vilme, ki poskuša popraviti čustveno in gmotno škodo, nastalo po številnih potresih sunkih, bi Škorci kratko malo »pocrkali«. Svoj lonček komične grenkobe pa k vsakodnevnemu dogajanju pristavlja še tečen sosed, ki s komentarji in z vmešavanji pripomore k še malce bolj razgibanem dogajanju pri Škorcih.

Elvis na ruševinah znanega življenja najde novo mesto zase tako v družini kot v razredu, šoli in družbi. Kako je že rekel oče Peter, pravi roker? »Rokerji in Škorci smo neuničljivi! Postavi se zase, odloči se in stoj za svojo odločitvijo.«

 

Nazaj na seznam