X

HUDA MRAVLJICA
Avtor
Iztok Kovač po motivih pesmi Huda mravljica Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca
Producent
Zavod EN-KNAP, Gledališče Koper

HUDA MRAVLJICA

INTERAKTIVNA PLESNA PREDSTAVA O ODRAŠČANJU, SPREJEMANJU ODGOVORNOSTI IN SODELOVANJU.

Interaktivna plesna predstava za najmlajše gledalce je nastala po motivih že skoraj ponarodele otroške pesmice Branka Rudolfa in Marijana Vodopivca Huda mravljica. Huda mravljica, ki drugim mravljicam nagaja pri delu in igri, jih cuka in straši, meče po tleh bananine olupke, riga, lončarju razbija lonce, napade bika …, je v različnih duhovitih izvedbah rdeča nit predstave. Ta pa dobi nov, čisto drugačen konec, saj lahko mravljica v plesni predstavi povzročeno škodo popravi. Vse mravljice, vsi biki, lončarji in otroci se namreč razbežijo in poskrijejo in kmalu ni ničesar več, kar bi lahko mravljica razbila in uničila. Sredi ruševin in črepinj ostane čisto sama in takrat spozna, kako sta hudobija in uničevanje nesmiselna.

 

Uprizoritev otroško pesem dramaturško smiselno razširi in zgodbo o živahnih mravljicah in hudobni mravlji postavi v kontekst radoživega otroškega sveta. Predstavitev živalske vrste s prikupnimi ilustracijami dogajanje učinkovito zapelje na poligon otroške igre, ki ga uprizoritev vzpostavi z duhovitim plesnim jezikom, domiselno koreografiranimi situacijami in glasbo bogatih zvočnih učinkov. Razigrano odrsko dogajanje dopolni s petjem in igranjem na inštrumente ter z dinamično in jasno poantirano napetostjo, ki jo v skupnost vnese razgrajaška vsiljivka. Komunikativna uprizoritev mlade gledalce zlahka pritegne in jih v izteku tudi aktivno angažira, ko jih povabi na oder v družbo plesalcev-mravljic, da skupaj zaokrožijo zgodbo s prijateljstvom in sodelovanjem.

/Zlata paličica, strokovna komisija: Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik/


***

Zamisel in režija: Iztok Kovač
Ustvarjalci in izvajalci: EN-KNAP Group – Luke Thomas Dunne (Velika Britanija), Tina Habun (Slovenija), Carolina Alessandra Valentini (Italija), Rada Kovačević (Srbija), Mattia Cason (Italija), Tamás Tuza (Madžarska)

Predstava traja 35 minut.

Foto: Miha Fras

Nazaj na seznam