X

PREKLETI KADILCI
Avtor
Svetlana Makarovič
Režiser
Tin Grabnar
Izvajalci
Nina Valič, Pia Zemljič, Janez Škof, Aljaž Jovanovič
Producent
SNG Drama Ljubljana
Fotografija
Peter Uhan
Tip dogodka
gledališki koncert

Termina
nakup karte
8. 5. 2019 - 20:00
8. 5. 2019 - 11:30

PREKLETI KADILCI

BRIDKEGA HUMORJA POLN GLEDALIŠKI KONCERT, KI VABI K STRPNOSTI.

Gledališki koncert Prekleti kadilci se na eni strani spogleduje s koncertno obliko, na drugi pa ohranja tipično gledališke elemente. Glasba prehaja v gledališke prizore in obratno. Pri tem pa se razmišljanje o kajenju in kadilski problematiki nenehno prepleta z utrinki iz življenja in dela naše prve dame nikotina Svetlane Makarovič.

 

Svetlana je iskrena in brezkompromisna lučenoska, s svojim delom vedno znova zadene v osrčje težav sodobne družbe. Neizprosno razgalja dvoličnost, zahrbtnost, povzpetništvo in samoljubje. Njena beseda je kot nabrušen nož, oster in precizen.

V kratki satirični knjižici Prekleti kadilci skozi genezo kadilskega rodu obračuna z nasprotniki kajenja. Z bridkim humorjem se prehodi skozi svetovno tobačno zgodovino in tako naslika hudomušen mozaik kadilske problematike. Začne prav ob stvarjenju sveta, se sprehodi mimo ambicioznega Krištofa Kolumba, ki je prinesel tobačno zlo v Evropo, nadaljuje z nikotinsko evforijo dvajsetega stoletja in se ustavi šele pri temnih, zastekljenih kadilnicah našega časa.

Ob tem ji uspe iz različnih zornih kotov osvetliti vse bolj perečo problematiko nestrpnosti, ki zlahka dobi krila in preraste v sovraštvo. Nestrpnost do kadilcev lahko namreč v nekem trenutku postane metafora za vsakršno nestrpnost, ki se pojavlja v naši družbi.

 

NAGRADA

Igralka Nina Valič je leta 2018 prejela Severjevo nagrado za igralske stvaritve v poklicnih gledališčih tudi za vlogi Kadilke in Protikadilke v predstavi Prekleti kadilci. Žirija je v utemeljitvi med drugim zapisala, da so v ospredju gledalčeve pozornosti sposobnost Nine Valič za sproščeno in neposredno komunikacijo z občinstvom, izvrsten občutek za improvizacijo, nadzorovana mera za komične učinke ter njeno odlično pevsko izvajanje. Vidno izstopajoče vloge nagrajenke pričajo o njenem vztrajnem igralskem vzponu in vrhunski igralski kondiciji.

 

Galerija


Nazaj na seznam