X

KONCERT ISTRSKE GLASBE
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
arhiv izvajalcev
Tip dogodka
Koncert

KONCERT ISTRSKE GLASBE

VEDRE IN RADOŽIVE PESMI TER PRIPOVEDI RAZLIČNIH ISTRSKIH NAREČIJ V IZVEDBI DVEH VIDNEJŠIH POUSTVARJALCEV ISTRSKE GLASBENE ZAPUŠČINE.
Koncert istrske glasbe sovpada z Evropskim letom kulturne dediščine, ki izpostavlja dediščino kot osrednjo komponento kulturne identitete, raznovrstnosti in medkulturnega dialoga.

Izvajata:

Marino Kranjac, glas, violina, dude, mandola, mandolina, sopele, kitara …

Rudi Bučar, glas, kitara

Koncert istrske glasbe sovpada z Evropskim letom kulturne dediščine, ki izpostavlja dediščino kot osrednjo komponento kulturne identitete, raznovrstnosti in medkulturnega dialoga. Prisluhnili bomo glasbeni tradiciji celotne Istre z vso raznovrstnostjo in zapuščino tega večkulturnega in večetničnega prostora. Predstavila jo bosta dva pomembnejša poustvarjalca istrske glasbene zapuščine: Rudi Bučar, slovenski kantavtor in folk rock glasbenik, ter Marino Kranjac, eden pionirjev preporoda slovenske ljudske glasbe in njene popularizacije, ki se z raziskovanjem ljudske glasbe in glasbil ter petja in plesov ukvarja od leta 1986.

Na koncertu bo moč prisluhniti nekaterim posebnim glasbilom iz Istre, kot so: vijulin ali šk'nt (violina), bajs (istrski bas z dvema črevnatima strunama), remonika (harmonika), daska (deska za pranje perila), sopele ali roženice (lesena pihala z dvojnim trsnim jezičkom), mih (istrske dude) in šurle (dvojno piskalo z enojnim trsnim jezičkom). Ne bosta pa manjkala niti tipično istrsko dvoglasno petje in glasba za ples v ritmu polke, valcerja, šaltina, cotića, manfrine in mazurke.

Galerija

Nazaj na seznam