X

Deseti brat
Avtor
Jospi Jurčič / Aleš Makovac
Režiser
Eva Hribernik
Producent
Zavod Friderik I. Baraga in Zavod Novo mesto
Fotografija
Darja Štravs Tisu

Termin
nakup karte
5. 2. 2019 - 19:30

Deseti brat

IZVIRNA SLOVENSKA OPERA PO POVESTI JOSIPA JURČIČA.

Dirigent, skladatelj in producent: Aleš Makovac

Sodelujejo:

Solistični zbor z glavno vlogo Irene Yebuah Tiran

Pevski zbor Vokalne akademije Jurij Slatkonja

Komorni orkester

Zavod Friderik I. Baraga in Vokalna akademija Jurij Slatkonja stopata že v novo sezono opernega ustvarjanja. Njuno ustvarjanje zaznamuje nenehen dvig kakovosti glasbeno-gledališkega uprizarjanja. Tako so lani občinstvu predstavili novo operno premiero novomeškega skladatelja Aleša Makovca z naslovom Deseti brat, ki vsebinsko temelji na ljudskih pripovedih in istoimenskem romanu Josipa Jurčiča.

Opera je časovno postavljena v obdobje marčnih revolucij leta 1848 in z njimi povezanih pomladi narodov. Mladi učitelj Lovro Kvas je poln idealov, želje po svobodi tlačanov in zagret za lepo slovensko besedo. Njegova integracija v na videz idealno okolje, sicer pa polno spletk in nerazjasnjene preteklosti, je prepletena z veliko in »prepovedano« ljubeznijo do graščakove hčere Manice. V primežu brezizhodne situacije ključno vlogo na strani poštenja in dobrote odigra Martinek Spak ali deseti brat, ki postane žrtev za čiste ideale poštenja in ljubezni.

Delo zaznamujejo temeljni poudarki o ljubezni, slovenstvu in poštenosti, ki so za Slovence vseh generacij nenehno aktualni.

 

Cena vstopnice: 25 €

 

Nazaj na seznam