X

MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ: LUME
Izvajalci
Merima Ključo, harmonika / Jelena Milušić, glas
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
arhiv izvajalk
Tip dogodka
koncert // EVANGELIJSKA CERKEV DOBREGA PASTIRJA NOVO MESTO

Termin
nakup karte
28. 5. 2019 - 20:00

MERIMA KLJUČO & JELENA MILUŠIĆ: LUME

Nove razsežnosti igranja na harmoniko, ki ji v letošnjem festivalskem programu namenjamo posebno mesto, bo v intimnem ozračju Evangelijske cerkve predstavila Merima Ključo, klasično izobražena koncertna harmonikarica in skladateljica svetovnega slovesa, ki poleg sodobne literature za harmoniko v svoj repertoar vključuje tudi elemente balkanske, sefardske in klezmerske tradicije.

Merima Ključo zadnja leta živi in dela v Združenih državah Amerike, kamor je prišla zahvaljujoč izjemnemu talentu, ki ga je razvila najprej v sarajevski glasbeni šoli, pozneje pa na rotterdamskem konservatoriju in bremenski umetniški univerzi.

Kot solistka nastopa na najbolj prestižnih koncertnih in festivalskih odrih v družbi tako eminentnih zasedb, kot so Scottish Chamber Orchestra, Holland Symphonia, Netherlands Radio Philharmonic Orchestra in MusicFabrik, snema za BBC, piše pa tudi glasbo za gledališče in film, med drugim je opremila režijski prvenec Angeline Jolie V deželi krvi in medu. Pogosto se vrača v rodno Bosno in ustvarja s številnimi glasbeniki iz regije, kot so Matija Dedić, Amira Medunjanin, Božo Vrećo in Miroslav Tadić.

Eno zadnjih tovrstnih sodelovanj je bilo tudi z Jeleno Milušić, izjemno mostarsko vokalistko redkega kontraaltovskega glasu, s katero sta novembra lani izdali ploščo s pomenljivim naslovom Lume. Album prinaša priredbe desetih ljubezenskih pesmi z različnih koncev sveta in cikel petih avtorskih skladb Merime Ključo, ki temeljijo na romunskih, hrvaških, kosovskih in sefardskih tradicionalnih napevih. Rezultat je močno izpovedna, a obenem subtilna glasbena govorica dveh izjemnih umetnic, ki se nam bosta v Novem mestu predstavili v edinstvenem prostoru evangelijske cerkve, ki podobno kot Lume simbolizira prostor svetlobe, ognja, iluzije, življenja, predvsem pa ljubezni.

 

http://merimakljuco.com/

https://www.jelenamilusic.com/

*** *** *** *** *** *

SPREMLJEVALNI PROGRAM "SEM MESTO"

Evangelijska cerkev Dobrega pastirja Novo mesto, ob 19.00

TRUBAR PO TRUBARJU

predavanje pastorja Daniela Brkiča / vstop prost

 

*** *** *** *** *** *

GalerijaNazaj na seznam