X

KVARTET TETRAKIS: 4
Izvajalci
Tolkalci: Petra Vidmar / Katarina Kukovič / Vito Opeka / Matevž Bajde / pripovedovalec: Jure Longyka
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
arhiv izvajalcev
Tip dogodka
koncert // KCJT, AVLA

KVARTET TETRAKIS: 4

4 tolkalci, 4 palčke, 4 skladbe. 1 marimba in 1 zgodba (v 4 delih).

Po starogrškem prepričanju je ves svet urejen v znamenju štirice, saj je zgrajen iz 4 osnovnih prvin: ognja, vode, zemlje in zraka. Štirica kot število (skupaj s kvadratom) je eden najbolj uveljavljenih simbolov popolnosti. Prek krščanstva – 4 evangelistov (Marko, Luka, Janez, Matej) in simbola križa ter kvadrata – je vse do danes ostala simbol uravnoteženosti, trdnosti in skladnosti sveta, obenem pa je tudi simbol človeka (4 skupine zodiakalnih znamenj – ognjena, vodna, zemeljska in zračna).

Člani zasedbe Tetrakis so že v minulih letih sodelovanja ugotovili, da so v tej obliki najbolj popolni. Prilegajo se drug drugemu kot stranice kvadrata in se medsebojno dopolnjujejo. Prihajajo iz 4 različnih koncev Slovenije, delujejo v vsaj 4 različnih službah, so iz 4 različnih generacij, a jih tolkala združijo v kvartet, božanski ključ, ki vodi do popolnosti univerzuma (iz pitagorejske tradicije: tetrakis, zaporedje prvih štirih števil 1, 2, 3, 4, katerih seštevek je deset, tj. sveta dekada).

Program

-          Emmanuel Séjourné (1961): Preludij št. 1

-          Johann Sebastian Bach (1685–1750): Angleška suita št. 2 v a-molu

-          Mark Ford (1958): Stubernic

-          Peter Šavli (1961): Con-tact

 

Skladbe bo med seboj povezala pravljica Hansa Christiana Andersena Kakor napravi stari, je zmeraj prav, ki jo je za to priložnost posnel Jure Longyka.

*** *** *** *** *** *

SPREMLJEVALNI PROGRAM "SEM MESTO"

Park pred Kulturnim centrom Janeza Trdine, ob 18.00

GLASBENA DELAVNICA NA TOLKALIH ZA OTROKE IN MLADINO

vstop prost

 

Galerija

Nazaj na seznam