TIH VDIH
Avtor
Nejc Gazvoda
Režiser
Nejc Gazvoda
Izvajalci
Mirjam Korbar, Jure Henigman, Ajda Smrekar, Matej Puc, Tjaša Železnik, Lara Wolf k. g.
Producent
Mestno gledališče ljubljansko
Fotografija
Peter Giodani

TIH VDIH

DRAMA O SLOVENSKI DRUŽINI, KATERE MALE TRAGEDIJE SO TRAGEDIJE VSEH NAS.

Novomeščan Nejc Gazvoda (1985), večkrat nagrajeni pisatelj, filmski in gledališki režiser ter scenarist, eden najbolj prepoznavnih glasov svoje generacije, v dramskem besedilu Tih vdih nadaljuje raziskovanje družinskih tem, ki so ga denimo zanimale tudi v drami Menjava straže, ki smo jo na našem odru gledali leta 2016. Gazvodo zanima slovenska družinska celica, prav tako pa tudi izgubljenost in brezperspektivnost generacije, ki ji pripada.

 

V predstavi Tih vdih se leto po očetovi nepričakovani smrti zberejo člani odtujene družine (mati in njeni trije otroci z dvema partnerjema), da bi najmlajši hčeri, ki jo kličejo Tamala, dali čim več nasvetov pred začetkom študija. Sestra Petra in brat Marjan sta od Tamale starejša več kot 10 let, nedavna izguba očeta pa jih je vse zelo prizadela. Petra s fantom Janezom kljub ljubečemu razmerju, polnem duhovitosti, preživlja žalostno, še nerazkrito zgodbo. Marjan še vedno živi doma in je tudi zaradi nekdanje partnerice Maje, matere njegovega otroka, le senca tega, kar je bil nekoč.

 

NAGRADI
Nejc Gazvoda, nagrada Slavka Gruma za dramsko besedilo na 49. Tednu slovenske drame v Kranju leta 2019

Mirjam Korbar, igralska nagrada Duša Počkaj za dveletno obdobje, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), tudi za vlogo Katarine v predstavi Tih vdih

Nazaj na seznam