BAAL
Avtor
Andrej Rozman Roza (po motivih Baala Bertolta Brechta)
Režiser
Vito Taufer
Izvajalci
Ivan Godnič, Jure Ivanušič, Uroš Maček, Robert Prebil, Matej Recer, Ivan Rupnik, Dario Varga, Matija Vastl in Vasko Atanasovski Trio
Producent
Slovensko mladinsko gledališče
Fotografija
Marko Modic

BAAL

ŠALJIVA KABARETSKA PREDSTAVA V VERZIH S PRAVO GLASBENO POSLASTICO V ŽIVO.

Kdor hoče prežvet / ta zajeban svet, / mora verjet vase in v svoj red. // Da nam živlenje s čim manj muke teče / in nas tko vest kot karkol druzga čim manj peče, / si mormo zgradit / visok obrambni zid, / se zapret v svoj grad in varovat zaklad iz svojih / najlubših razvad.

Andrej Rozman Roza, Baal

 

Andrej Rozman Roza je v besedilu sicer v veliki meri ohranil Brechtov dramski okvir, posodobil pa je like, motive in jezikovni izraz. Pred nami ni več svobodomiselni revolucionar, izjemen pesnik, ki bi deloval v imenu vrednot in idealov ter bi nam lahko bil v navdih, pač pa razvajen mamin sinko, čigar edina motivacija je preživeti s kar najmanj truda. Pred nami je v srhljivo dobri igralski interpretaciji Ivana Godniča čustveni invalid, bolezenski narcis, »totalni luzer«, ki ga je družba ustvarila, povzdignila in zavrgla.

 

Celotna igralska in glasbena zasedba je izključno moška in odločitev za moške v vlogah žensk je učinkovita, saj je v igri zelo nazorno prikazano mačistično izživljanje in zlorabljanje ženskih likov. Igra si kljub provokativni motiviki (šovinizem, priseljenska problematika, pedofilija cerkve, homofobija …) prizadeva ostati šaljivo lahkotna, šaljivosti navkljub pa je družbenokritično sporočilo jasno.

 

Briljantna igralska zasedba v popolni predaji užitku igranja ustvari uprizoritev, ki buči v elementarni sli po življenju. Briljantna igralska izvedba v popolni predaji užitku igranja ustvari uprizoritev, ki buči v elementarni sli po življenju.

Saška Rakef, Radio Slovenija

Galerija

Nazaj na seznam