X

OČE
Avtor
Florian Zeller
Režiser
Jernej Kobal
Izvajalci
Manca Ogorevc, Branko Završan, Andrej Murenc / Rastko Krošl, Lučka Počkaj
Producent
SLG Celje
Fotografija
Uroš Hočevar / SLG Celje

Termina
nakup karte
12. 10. 2020 - 19:30
13. 10. 2020 - 19:30

OČE

INTIMNA DRAMA ZA ŠTIRIMI ZIDOVI, V KATERI SE NEGOTOVOST IN TESNOBA POJAVITA NA OBEH STRANEH ODRSKE RAMPE.

Vešče izpisano besedilo francoskega dramatika srednje generacije Floriana Zellerja (1979) Oče, ki je nastalo leta 2012, je pripoved o dementnem očetu in njegovih najbližjih, ki se soočajo in spopadajo s to srhljivo boleznijo. Avtor je zanjo prejel vse najprestižnejše evropske nagrade. Igrajo jo povsod po Evropi, celo na londonskem West Endu in newyorškem Broadwayu.

 

Besedilo nas v svet dementnega očeta spretno zapelje tako, da stvari vidimo skozi njegov pogled, ne z vidika hčere, njenega partnerja ali bolniške negovalke. Bolezen očeta skokovito napreduje, on pa si na vso moč prizadeva, da bi v svojem zmedenem svetu našel smisel.


V predstavi pravzaprav ni mogoče trditi, da smo res v Andréjevem stanovanju. Prav tako ne moremo biti povsem prepričani, ali ima oče eno ali dve hčeri. In če dve, zakaj njegova druga hči Elise nikoli ne pride na obisk? Ali Anne živi v Londonu ali Parizu? Kdo so neznanci, ki vstopajo v njegov svet? Jih tako vidi le bolnik in kako jih vidimo mi?


NAGRADI

Branko Završan, igralska nagrada Duša Počkaj leta 2019, ki jo podeljuje Združenje dramskih umetnikov Slovenije (ZDUS), za vlogo Andréja v uprizoritvi Oče

Branko Završan, nagrada za najboljšo moško vlogo za vlogo Andréja v drami Oče leta 2018 na XXV. mednarodnem Božičnem gledališkem festivalu v Sankt Peterburgu


 

Galerija

Nazaj na seznam