X

JULIJA
Avtor
Aleš Makovac, Igor Grdina
Izvajalci
Irena Yebuah Tiran
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
Sandra Hrovat

JULIJA

OPERA VEČNE LJUBEZNI

 

Igor GRDINA, libreto

Aleš MAKOVAC, glasba

ROCC, režija in scenografija

Simon DVORŠAK, umetniški direktor

Irena YEBUAH TIRAN, naslovna vloga

 

Velika operna premiera Novega mesta je zgodba pesnika Franceta Prešerna in njegove »neiztrohnjene« ljubezni. Romantična zgodba obsega tri dejanja s prologom in epilogom. Uvodni in zaključni prizor se dogajata v Novem mestu, tri dejanja pa v Ljubljani. Na odru srečamo prizore konca Prešernove zveze z Marijo Klun, prvega srečanja med Julijo Primic in pesnikom v Trnovem leta 1833 in njegova prizadevanja za uslišanje ljubezni na eni ter napore njegovih nasprotnikov, da ga onemogočijo, na drugi strani. Na odru je prikazano tudi življenje v meščanski dobi – od salona do plesnih dvoran.

Rdeča nit pripovedi je nenehno hrepenenje po neizživetem čustvu. To ostaja aktualno do konca, saj se »nemirno srce« niti v na videz mirnih pogojih do konca ne umiri.

Opera ponuja slikovite solistične, ansambelske in zborovske prizore ter ples v drugem dejanju.

Aleš Makovac je na ljubljanski Akademiji za glasbo leta 2006 zaključil študij sakralne glasbe in leto pred tem prejel študentsko Prešernovo nagrado za uspešno izvedene koncerte improvizacij doma in v tujini. Pri Marku Letonji je nadaljeval študij dirigiranja ter kompozicije pri Marku Mihevcu. S krajšimi prekinitvami je deloval kot ravnatelj Konservatorija za glasbo Jurij Slatkonja v Novem mestu. Na koncertnem področju je dejaven kot dirigent, zborovodja in orglavec, kot skladatelj pa piše skladbe za zbore, instrumente solo, komorne zasedbe in večja vokalno-instrumentalna dela. V preteklih sezonah je kot producent in dirigent uspešno izvedel dve operni noviteti, Krst pri Savici (2015) in Pod svobodnim soncem (2016) in s tem utrl pot novi iniciativi za nastanek glasbenega gledališča v Novem mestu. To pobudo je v sezoni 2017/18 okronal z izvedbo lastne velike romantične opere Deseti brat Op. 38, za soliste, otroško pevsko vlogo, zbor, plesalce in komorni orkester. Za svoje delo je aprila 2018 prejel Trdinovo nagrado, ki jo za dosežke na kulturnem področju podeljuje Mestna občina Novo mesto.Nazaj na seznam