X

PREROK
Avtor
Kahlil Gibran
Režiser
Barbara Pia Jenič
Izvajalci
Miha Rodman, Maruša Oblak, Vladimir Jurc (Prerokov glas)
Producent
Prešernovo gledališče Kranj, Zavod Senzorium, Slovensko mladinsko gledališče, SSG Trst
Fotografija
Nada Žgank

Termina
nakup karte
28. 1. 2020 - 19:30
29. 1. 2020 - 19:30

PREROK

LITERARNA MOJSTROVINA, KI JO PREBIRAJO LJUDJE VSEH CELIN IN VSEH GENERACIJ.

Prerok je zgodnji primer inspiracijskega leposlovja, ki vključuje serijo filozofskih esejev, sodi pa med Gibranova (1883–1931) pozna literarna dela in pomeni vrhunec njegove filozofije. V njem avtor razmišlja o življenju, o vsakdanjih in temeljnih vprašanjih, na katera vsakdo išče odgovore vse od rojstva pa do smrti. Osrednja je misel o univerzalni ljubezni, o pomembnosti tega, da smo ljudje bitja, ki nas določa sposobnost ljubezni. Duhovna ljubezen je tisto vzvišeno, ki naj vodi in usmerja človekove poti – predvsem k dobremu, sreči in iskrenim odnosom.

 

Režiserka Barbara Pia Jenič, pionirka senzorialnega gledališča v Sloveniji, se v uprizoritvi dotika občutkov, čutnosti, sinergij – prvin, s katerimi je Gibranovo besedilo subtilno prepredeno. Osredotoča se na nekatere tematske drobce Preroka, ki izhajajo iz globine življenja in se dotikajo najobčutljivejših prostorov človeškega bitja, kot so prijateljstvo, dar, otroci, revščina, smrt in ljubezen, ki jih odrsko razpira v umirjenem, upočasnjenem ritmu skozi simbolne in arhetipske slike ter senzualno obogateno.

 

S simbolno govorico (jabolka, grozdje, vino, prst, drevo, zavesa, ladja ...) popeljeta gledalca na 'duhovno pot od rojstva do smrti' oziroma natančneje z gore spremenitve prek evharistije, vrta trpljenja do zarje vstajenja. 

Ksenja Hočevar, Družina

 

… hkrati ponuja nevsakdanje gledališko doživetje.

Gregor Butala, Dnevnik

***

Abonente Trdinovega abonmaja prosimo, da nam na e-naslov kultura@novomesto.si ali prek telefona blagajne 07 393 0 395 sporočite, kateri dan si želite ogledati predstavo (ali 28. ali 29. 1. 2020), in sicer do srede, 15. 1. 2020. Vaše želje bomo lahko upoštevali do zapolnitve mest.

Galerija

Nazaj na seznam