X

KOSOVIRJA NA LETEČI ŽLICI
Avtor
Svetlana Makarovič
Režiser
Matjaž Latin
Izvajalci
Damjan M. Trbovc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Mario Šelih, David Čeh
Producent
Slovensko ljudsko gledališče Celje
Fotografija
Uroš Hočevar / SLG Celje

KOSOVIRJA NA LETEČI ŽLICI

POPOTNE DOGODIVŠČINE RAZPOSAJENIH KOSOVIRČKOV.

Neprekosljiva Svetlana Makarovič (1939), legenda slovenske literarne scene, pisateljica, glasbenica in performerka, nam je podarila vrsto izvirnih novih bitij, ki so v ponarodeli obliki prisotna v zavesti otrok in odraslih: Sapramiško, Gala iz galerije, sovico Oko, škrata Kuzmo, kuno Kunigundo, coprnico Zofko, kokoško Emilijo, malega kakaduja ... Kosovirji, ki so se rodili leta 1975, so le eni izmed njih.

 

Kosovir je zanimiva žival, ki živi v Kosoviriji. Ima izredno mehak črn kožuh, dolg, košat rep, ki se navadno končuje v čopek. V gobčku ima šestnajst ostrih zob, s katerimi razkosava paradižnike, ki so njegova glavna hrana. Kosovirji so večinoma ljubke in družabne živali, ne smemo pa jih dražiti ali celo prehitro zbujati iz spanja. Takrat pobesnijo, praskajo in glasno vreščijo ter kosovikajo. Živijo in potujejo v letečih žlicah. Deželo Kosovirijo je izredno težko najti, ker ni ustreznih prometnih zvez, razen tega tudi ni označena na zemljevidih iz preprostega razloga, ker je zdaj tu, zdaj tam.

 

Radovedna kosovirka Glili si želi odpotovati in spoznati čudna bitja na dveh nogah, ki se jim vidi popek in si pravijo ljudje. S seboj povabi tudi prijatelja Glala. Popotne dogodivščine razposajena kosovirčka vodijo skozi krokodiljo deželo prek Sovirije, kjer spoznata Sovo. Srečata tudi Goske, Vohljačka, Cepetalo, Deževno teto. Razočarana nad človekarji se vrneta v Kosovirijo.

 

Opozorilo: v predstavi uporabljajo stroboskop s svetlobnimi učinki.

 

Nazaj na seznam