X

ŠIROM in RAPHAEL ROGIŃSKI
Producent
Muzika eklektika 2019 in izven
Fotografija
Tadej Čauševič, Jana Jocif, Leszek Zych
Tip dogodka
koncert

ŠIROM in RAPHAEL ROGIŃSKI

PROSTRANOST LJUDSKIH ZVENENJ IN SODOBNIH AKUSTIČNO-ROCKOVSKIH MEDITACIJ.

 

Trio Širom je ena najbolj samosvojih slovenskih glasbenih zasedb tega trenutka. Njihovo edinstveno, t. i. imaginarno folk glasbo, ki je bila konec avgusta kot tretji studijski album izdana pri Glitterbeatovi podzaložbi tak:til (Svet, ki speče konju cvet / A Universe that Roasts Blossoms for a Horse), te dni laskavo ocenjujejo tako eminentni mediji, kot so britanski BBC, The Wire in The Guardian.

Širom so Ana Kravanja, Samo Kutin in Iztok Koren, prekaljeni domači glasbeniki kraško-tolminsko-prekmurskega rodu, ki so s svojim obsežnim in raznovrstnim inštrumentarijem brenkal, tolkal, pihal in godal z različnih koncev sveta prava paša tako za oči kot ušesa. Ustvarjajo samosvoj, stilsko homogen izraz, razpet med prostranostjo ljudskih zvenenj in sodobnih akustično-rockovskih meditacij. Zase pravijo, da ne želijo igrati nečesa, kar zveni, kot da že obstaja, in resnično se zdi, da Širom s prizemljenim mističnim minimalizmom ustvarjajo nek povsem samosvoj kontemplativni zvočni prostor.

Zasedbi Širom se bo na odru Trdinove dvorane kot poseben gost pridružil poljski kitarist Raphael Rogiński, ki se osredotoča na improvizacijo s koreninami v klasični glasbi, jazzu, bluesu in ljudskih godbah. Roginski velik del svojega ustvarjanja namenja etnomuzikološkim raziskavam nekaterih pozabljenih judovskih tradicij, navdih za svoje ustvarjanje pa išče tudi v ameriški glasbeni zapuščini.

 

Več o zasedbi Širom: http://siromband.si/sl/ 

Več o Raphaelu Rogińskem: https://www.discogs.com/artist/934581-Raphael-Rogi%C5%84ski

 

Koncert je del cikla Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo RS. 

***       *** 

POSEBNA AKCIJA:

1 VSTOPNICO PLAČAŠ, DRUGO TI PODARIMO (1 + 1)!

Galerija


Nazaj na seznam