X

JURE PUKL TRIO: BROKEN CIRCLES
Producent
Muzika eklektika 2020 in izven
Fotografija
Claudio Sabolčec, Aljoša Videtič

JURE PUKL TRIO: BROKEN CIRCLES

Jure Pukl, saksofon
Joe Sanders, kontrabas
Greg Hutchinson, bobni

 

Saksofonist Jure Pukl velja za enega najpomembnejših ustvarjalcev slovenske džezovske glasbe. Prejemnik nagrade Prešernovega sklada (2015) je študiral na Dunaju, v Haagu, na Berklee College of Music (z mojstri, kot so Joe Lovano in George Garzone) in dokončal magistrski študij na Glasbeni akademiji v Gradcu. V svoji karieri je igral z zvezdami, kot so Dave Liebman, Branford Marsalis, Esperanza Spalding, George Lewis, Maceo Parker, Vijay Iyer, Jeff Tain Watts in mnogimi drugimi. S svojo virtuoznostjo na tenorskem in sopranskem saksofonu je navdušil občinstvo in kritike v Evropi in ZDA. Ne le kot izvajalec, ki živi in ustvarja v New Yorku, tudi kot avtor slovenske glasbe je ambasador slovenske kulture v svetu. Njegove avtorske kompozicije so drzne, sodobne, melodično kreativne in ritmično pestre, s srcem pa se posveča moderni interpretaciji džezovske glasbe. 

Jure Pukl je izdal deset avtorskih zgoščenk, ki so prejele odlične kritike v revijah Downbeat, Jazzwise, Jazzpodium, na portalu All of Jazz ter v časopisih The New York Times in The Guardian, kjer so ga označili za »vzhajajočo zvezdo generacije, ki ustvarja glasbo novega stoletja«. Tudi njegov najnovejši enajsti album Broken Circles (Whirlwind Recordings, 2020) jasno zrcali njegovo samozavest, samozavedanje in zrelost. Glasbi z najbolj angažirane plošče do zdaj, ki jo je navdahnilo aktualno družbenopolitično dogajanje, bomo v Novem mestu prisluhnili v izvedbi tria: Juretu Puklu se bosta na odru Trdinove dvorane pridružila še Američana kontrabasist Joe Sanders in bobnar Greg Hutchinson.

Več: https://jure-pukl.com/ 

 

"Pukl združuje spretnost, dušo in apetit za pustolovščino, ki je spodbudila evolucijo jazza od začetka, in je vzhajajoča zvezda kreativne nove generacije, ki energično poganja glasbo v svoje drugo stoletje."
The Guardian

"Broken Circles" je odlično sestavljen projekt, ki poudarja inovativni pristop Jureta Pukla do njegovega igranja in skladanja.”
★★★★ UK Vibe

“Glasbeniki ustvarijo sporočila, ki odmevajo ... Njegovo [Puklovo] skladanje in igranje še naprej dozoreva."
Step Tempest

"Pet zvezdic!”
Bebop Speaks

"Na albumu, ki ne okleva in spreminja hitrost in strukturo, prevladuje široka paleta glasbe s skrbno kovanimi melodičnimi temami ... Jure Pukl se je znova izkazal za pametnega skladatelja, ki lahko skozi instrumentalno zgovornost kanalizira čustveno globino."
★★★★ All About Jazz

  

Koncert sodi v cikel Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo.

GalerijaNazaj na seznam