X

HABIB KOITÉ & BAMADA: KHARIFA
Producent
Muzika eklektika in izven

HABIB KOITÉ & BAMADA: KHARIFA

Malijski kitarist in pevec Habib Koité sodi med pomembnejše sodobne afriške glasbenike. V tridesetletni karieri je nastopil na nekaterih največjih svetovnih glasbenih odrih in sodeloval s številnimi znanimi glasbeniki, med katerimi so legendarna jazzovska zasedba Art Ensemble of Chicago, afriška zvezdniška imena z Oumou Sangaré na čelu, bluesovski kitarist Eric Bibb, Bonnie Raitt pa ga je celo postavila ob bok takšnim glasbenim velikanom, kot sta Jimi Hendrix in Stevie Ray Vaughan.

Habibu Koitéju, potomcu griotov, je bila ljubezen do glasbe in poezije položena v zibel. Tako kot grioti nekoč, ti so iz roda v rod skrbeli za ustno izročilo svojega naroda in bili tesna vez med vladarji in ljudstvom posebno v času, ko so se v zahodni Afriki razvila močna cesarstva, so tudi novodobni pesniki in pevci iz griotskih družin nekašni kronisti sodobne družbe in živ spomin njihove kulture. Koité bogato zahodnoafriško glasbeno izročilo različnih etničnih skupin pretanjeno spaja s sodobnimi glasbenimi oblikami, predvsem z novodobnim bluesom, pri čemer je svoje igranje kitare prilagodil zvenu tradicionalnih strunskih glasbil, kot sta kora in ngoni, do take mere, da lahko govorimo o edinstvenem in prepoznavnem zvoku.

Habib Koite prihaja v Novo mesto s svojo dolgoletno zasedbo Bamada. Ob novejših skladbah s šestega studijskega albuma Kharifa (Contre Jour, 2019), ki se je ob izidu konec lanskega leta takoj zavihtel na prvo mesto evropske glasbene lestvice World Music in za katerega so si glasbeni kritiki edini, da se je splačalo nanj čakati pet let, boste na edinem slovenskem koncertu njegove letošnje evropske turneje zagotovo slišali tudi starejše uspešnice. 

Več: https://habibkoite.com/ 

Koncert sodi v cikel Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo. 

GalerijaNazaj na seznam