X

NATALIJA ŠAVER, klavir
Producent
Muzika eklektika 2020 in izven // ODPADLO ZARADI EPIDEMIJE COVID-19
Fotografija
arhiv izvajalke

NATALIJA ŠAVER, klavir

POKLON 250. OBLETNICI BEETHOVNOVEGA ROJSTVA.

Natalija Šaver je umetnica številnih talentov: pianistka, skladateljica, klasična in sodobna glasbenica ter referenca v novem gibanju, ki raziskuje ustvarjalno stičišče klasične in sodobne glasbe. Glasba je glasba. To je Alban Berg spomladi 1928 odgovoril Georgeu Gershwinu v Parizu na vprašanje zakaj ni razlike med tako imenovano »izobraženo« in »priljubljeno« glasbo. Natalija Šaver je v zadnjem desetletju v svojem delu potrdila ta citat -  združevanje klasičnega klavirja in sodobne glasbe med partiturami Ludwiga van Beethovna, Bartoka, Barberja, Rachmaninova, Gershwina, Johna Cagea, Einaudija in najnovejših vizualnih produkcij in orodij. Glasba je glasba, ne glede na njen stil in izraz.

Natalija Šaver ima rastoči glasbeni portfolio, ki vključuje orkestrske izvedbe Beethovnovega Klavirskega koncerta št. 4, Šoštakovičevega klavirskega koncerta št. 2 ter tudi solistične serije od baroka do sodobnosti. Natalija je prav tako doma v klasični kot sodobni glasbi, poleg lastnih skladb redno izvaja dela Beethovena, Gershwina, Bartoka. Leta 2011 je predstavila Zgodbo o letu 1822, Le Onde v letu 2015 in Oltremare leta 2017. Njen zadnji projekt Classico s klavirjem, tolkali in tremi tenorji je bil velik uspeh v Sloveniji in Italiji. Natalija še naprej redno predstavlja nove projekte, katere nadgrajuje in umetniško krasi s poezijo, ustvarjanjem atmosfere z zvoki iz narave, približevanjem umetnosti k naravi, scensko vizualni element pa glasbo podpre s kratkimi video odseki in fotografijo. V tem duhu je tudi njen najnovejši projekt Atmospherica - umetniški manifest, temeljno polikromatičen, ki se neprestano razvija iz enega tona v drugega ter razkriva prefinjeno kompilacijo zvokov.

več: https://www.natalijasaver.com/

Natalija Šaver se bo tokrat v Novem mestu poklonila velikemu Ludwigu van Beethovnu. To je bila tudi tema njenega diplomskega ter specialističnega študija pri priznani profesorici Dubravki Tomšič Srebotnjak.

PROGRAM:

  • Ludwig van Beethoven: Bagatella št. 25 v A-molu
  • Ludwig van Beethoven: Sonata št. 6 v F-duru, op. 10, št. 2

                                                               ***

  • Ludwig van Beethoven: Sonata št. 8 v C-molu, op. 13, “Patetična”
  • Ludwig van Beethoven: Sonata št. 31 v As-duru, op. 110

 

Koncert sodi v cikel Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo.  

GalerijaNazaj na seznam