X

TJAŠA KASTELIC, violina / MIHA HAAS, klavir
Producent
Muzika eklektika 2020 in izven
Fotografija
Uwe Arens, Matevž Kostanjšek, arhiv izvajalcev

TJAŠA KASTELIC, violina / MIHA HAAS, klavir

Tjaša Kastelic je mlada slovenska violinistka, ki s svojim igranjem popelje poslušalca v svet očarljivih zvokov, je zapisal Remy Franck v reviji Pizzicato. Neizmerna volja in želja po znanju sta Novomeščanko kmalu popeljali v tujino. Svojo solistično in pedagoško diplomo je prejela z odliko na Koroškem državnem konservatoriju, magistrski študij je obiskovala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju ter na Visoki šoli za glasbo Carl Maria von Weber v Dresdnu. Tjaša Kastelic je dobitnica številnih nagrad, med katerimi je tudi prva nagrada mednarodnega glasbenega tekmovanja AMIGDALA iz leta 2018 na Siciliji. Nedavni vrhunski dogodki vključujejo nastope v Berlinski filharmoniji, berlinski Koncertni hiši, Veliki dvorani v Pekingu, Umetnostnem centru v Šanghaju, dunajski Koncertni hiši in Operni hiši v Tokiu. Lani je izdala svoj prvi album Romance - Canciones y danzas, ki ga je posnela s kitaristom Jerzyjem Chwastykom, s katerim sta na evropski turneji pritegnila veliko pozornosti. Tjaša Kastelic trenutno živi v Berlinu in nastopa kot solistka in komorna glasbenica. Je tudi ustanoviteljica in direktorica glasbene akademije Kastelic Music Academy Berlin.  Tjaša igra na kopijo violine Antonia Stradivarija 1710 "Emiliani" Christiana Erichsona.

“... veliko dinamičnih odtenkov in osupljivo bogata paleta barv.“

Pizzicato Magazine

več: www.tjasakastelic.com

 * * * 

Slovenski pianist MIha Haas se je klavirja najprej učil pri prof. Tanji Zrimšek, šolanje na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani je nadaljeval v razredu svojega očeta, Hinka Haasa, diplomiral je aprila 2006 na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Dubravke Tomšič-Srebotnjak. Magistriral je junija 2008 na Kraljevem konservatoriju v Bruslju, v razredu Aleksandra Madžarja. Doslej je imel preko 300 nastopov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Italiji, Avstriji, Nemčiji, na Nizozemskem, Švedskem, Norveškem v Belgiji, ZDA in Veliki Britaniji. Poleg solističnih recitalov in nastopov z orkestri je največkrat nastopil v različnih komornih skupinah, predvsem v klavirskem duu, ter v duih z violino, violončelom ter klarinetom. Izpopolnjeval se je na mednarodnih seminarjih pri I. Lasku, J. Siirali, P. Palecznyju, M. Huizingu in M. Voskresenskem. Kot solist je igral z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, s Simfoničnim orkestrom AG, z Orkestrom SGBŠ, s Celjskim godalnim orkestrom, s Pihalnim orkestrom Slovenske vojske ter s Pihalnim orkestrom železarjev Ravne. Nastopa z bratom, violinistom Matejem Haasom, s pianistom Tadejem Horvatom, z violončelistom Nikolajem Sajkom, z violončelistom Sebastianom Bertoncljem, s klarinetistom Tadejem Kenigom idr. Doslej je sodeloval pri krstnih izvedbah več novitet slovenskih avtorjev. Miha Haas je kot pedagog od oktobra 2013 zaposlen na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Opomba: Miha Haas je zaradi zaostritve prehajanja državnih meja znotraj EU, ki je nastopila zaradi nove epidemije covid-19 v začetku oktobra,  nastopil namesto napovedanega belgijskega pianista Rafaela Theissena

 

* * * 

PROGRAM: 

Robert Schumann: Träumerei (Sanjarjenje)
Franz Schubert: Sonatina v D-duru, Op. 137 št.1
I. Allegro molto

Gabriel Fauré: Après un rêve
Fritz Kreisler: Liebesleid
Niccolò Paganini: Cantabile
Claude Debussy: Romance
Jules Massenet: Meditation de Thais
Robert Schumann: Sonata za violino in klavir št. 1 v A – molu, op. 105
II. Allegretto

Franz Schubert: Ave Maria
Béla Bartók: Romanian Folk Dances Sz. 56, BB 68
I. Stick Dance
II. Sash Dance
III. In One Spot
IV. Dance from Bucsum
V. Romanian Polka
VI. Fast Dance

Johann Sebastian Bach: Air on G String
Camille Saint-Saëns: The Swan
Astor Piazzolla: Oblivion
Ennio Morricone: Cinema Paradiso
Vittorio Monti: Czardas

 

Opomba: Nadomestni koncert za koncert Dubravke Tomšič Srebotnjak, ki je bil zaradi epidemije covid-19 odpovedan. Koncert je namenjen abonentom Kozinovega abonmaja sezone 2019/2020, ki ga sofinancira Krka d.d. Novo mesto. 

 

Koncert sodi v cikel Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo.

 

Galerija

Nazaj na seznam