X

INTERKLEPEC
Izvajalci
Žiga Golob, kontrabas / Ciril Horjak aka dr. Horowitz, ilustracije / Rok Kušlan, pripovedovanje
Producent
Kulturno umetniško društvo Adapter, Bivak KŠTD
Fotografija
oziroma ilustracija: dr. Horowitz; Nada Žgank

INTERKLEPEC

Komunikativna družabna igra med občinstvom in ustvarjalci z vsakič drugačnim petrom klepcem.

 

Interklepec je interaktivna, interžanrska, intergeneracijska, intervsebinska, intermedijska, v teh zmedenih covid časih pa po potrebi tudi interprostorska predstava. Interklepec je improvizacijsko/glasbeno/ilustratorsko/pripovedovalski dogodek, ki za gledalce na licu mesta naredi peto verzijo iz štirih verzij ene zgodbe.

Glasbenik Žiga Golob, ilustrator dr. Horowitz in pripovedovalec Rok Kušlan se namreč družno, trije na enega, lotijo našega ljudskega silaka Petra Klepca, katerega zgodbo je v zadnjem dobrem stoletju zapisaloveč avtorjev. Izvajalci na odru (oziroma na zaslonu, če okrog nas razsaja karantena) publiki ponudijo Rudeževo, Čaterjevo, Bevkovo in Cankarjevo verzijo zgodbe o Petru Klepcu, ki so jih pred tem razčlenili na tri dele, nato pa se gledalci odločijo katere tri dele povezati v peto zgodbo. Ob tem publika ilustratorju še sugerira, kako naj nariše glavne like in glasbeniku, kako naj zgodbo zvočno opremi. V drugem delu pa Rok ob animaciji dr. Horowitza, glasbeni spremljavi Žige in ob sodelovanju publike pove zgodbo, kot si jo je le ta zamislila.

InterKlepec zgodbo o Petru Klepcu uokviri v specifičen format, v katerem se prepletejo pripoved, risba in glasba, predvsem pa ga zaznamuje živost in nepredvidljivost dogodka, ki ga sooblikujejo gledalci s svojimi predlogi in izbirami med različnimi verzijami zgodbe. Sproščenost situacije predstava premišljeno kombinira z usmerjenim vodenjem ter se spretno giblje med pripravljenim gradivom in improvizacijo na odzive gledalcev. Njihovo sodelovanje in domišljijo spodbuja tudi v živo nastajajoča likovna upodobitev, mestoma hudomušna materializacija podanih predlogov. Z zaključno izpeljavo nastale ilustrirane pripovedi ob zvočni spremljavi glasbenika in občinstva se InterKlepec zaokroži kot komunikativna družabna igra, polna lahkotnega ustvarjalnega toka, živahne in iskrive skupne kreacije.

Glasbenik: Žiga Golob
Ilustrator: Ciril Horjak aka dr. Horowitz
Pripovedovalec: Rok Kušlan

Izvršna producentka: Mojca Zupanič
Produkcija: Kulturno umetniško društvo Adaper in KŠTD Bivak

Nazaj na seznam