DELAVNICA Z MOHAMMADOM REZO MORTAZAVIJEM
Producent
Muzika eklektika 2020 in izven

DELAVNICA Z MOHAMMADOM REZO MORTAZAVIJEM

 

Trajanje: 4 ure

Lokacija: Kulturni center Janeza Trdine, Novi trg 5, 8000 Novo mesto (možnost skupnega prevoza iz Ljubljane in/ali drugih krajev)

Kotizacija: 100 € (80 € študenti, brezposelni, samozaposleni v kulturi)

Prijave in dodatne informacije: kultura@novomesto.si, 051 201 452

Udeleženci štiriurne delavnice igranja na tradicionalni perzijski tolkali tombak in daf bodo dobili priložnost vpogleda v ustvarjanje Mohammeda Reza Mortazavija, ki jih bo povabil k skupnemu igranju nekaterih svojih ritmičnih ciklov; udeleženci bodo raziskovali in improvizirali z naravnimi poudarki znotraj teh ritmov. Mortazavi bo predstavil tudi več raznolikih tehnik igranja na tombak in daf, s katerimi je revolucionaliziral svet iranskih tolkal in ustvaril pomembno vez med duhom in mislijo: »Ko boste enkrat navdahnjeni, se bo glasba sama izrazila skozi vas – in ne obratno.« Zato vrhunsko tehnično predznanje ni nujno.

Mohammad Reza Mortazavi se je rodil v Isfahanu v Iranu leta 1979 in se začel učiti igranja na tombak pri šestih letih. Navdušen nad močjo in fasciniran nad glasbo se je boben naučil igrati tako hitro, da ga učitelj ni mogel naučiti ničesar novega, ko mu je bilo devet let. Naslednje leto, pri rosnih desetih, je Mortazavi zmagal na letnem iranskem tekmovanju v igranju na tombak, na katerem dovolijo nastopati samo najboljšim državnim glasbenikom. Tudi v naslednjih letih je bil na tekmovanju nepremagljiv, tako da so ga imeli pri njegovih dvajsetih letih mnogi za najboljšega igralca tombaka na svetu. V času svoje kariere je razvil več kot 30 novih tehnik in revolucioniziral tradicionalni način igranja, pogosto ob neodobravanju starih mojstrov. A občinstvo v Teheranu je bilo navdušeno in njegovi koncerti so bili redno razprodani. Pri dvaindvajsetih je glasbenik prvič potoval v Nemčijo, kamor se je pozneje tudi preselil in našel svojo drugo domovino. Kot solist nastopa po vsem svetu na tako eminentnih prizoriščih, kot sta Berlinska filharmonija in Sydneyjska operna hiša, sodeluje pa tudi z drugimi glasbeniki, predvsem s področja elektronske eksprimentalne glasbe, saj je eden redkih ustvarjalcev, ki spretno spaja pogosto odtujene koncepte avantgarde.

https://moremo.de/Nazaj na seznam