X

performans Marka Mandića: MandićStroj
Režiser
Bojan Jablanovec
Izvajalci
Marko Mandić
Producent
SNG Drama Ljubljana in Via Negativa
Fotografija
Marcandrea

Termin
nakup karte
21. 9. 2020 - 20:00

performans Marka Mandića: MandićStroj

PERFORMANS GLEDALIŠKEGA EKSTREMISTA MARKA MANDIĆA SKOZI 38 ODIGRANIH VLOG.

Marko Mandić je eden najbolj prepoznavnih obrazov ljubljanske Drame, brez katerega si zadnja leta težko predstavljamo največje predstave tega gledališča. Nase je sprva opozoril predvsem z vlogami v Mali drami, a njegova eksplozivnost ni bila nič manj opazna na velikem odru. Da je Mandić igralski stroj v najbolj pozitivnem pomenu besede, dokazuje tudi s svojim delovanjem zunaj institucije, med drugim tudi v sodelovanju z Vio Negativo.

MandićStroj v režiji Bojana Jablanovca je nekakšen pregled vlog, ki jih je Mandić ustvaril med letoma 1998 in 2010. Osemintrideset vlog, ki smo jih lahko v preteklosti videli predvsem v Drami in Mini teatru, poveže Mandić v performans, v katerem ponovno dokazuje, da je neizčrpen vir energije, mojster preobrazbe in, kot so ga nekoč opisali v žiriji na Borštnikovem srečanju, gledališki ekstremist.

Od Osvalda iz Ibsenovih Strahov prek Rentona oziroma Tomaža Kosa iz Trainspottinga, Boba iz Primestja Hanifa Kureishija do Ala iz performansa Sallinger, ki je bil na sporedu v Mini Teatru. Mandić pri iskanju igralčevega jedra, ki ni omejeno na vloge, ne popušča. Neizprosno posrka iz vlog bistvo in med prehodi praktično ne dela premorov, zato je vse skupaj bolj kot pregledu vlog podobno nenadzorovanemu vrelcu Mandićeve igralske ustvarjalnosti.

Nagrade
• nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev sezone
2010/11
• Marko Mandić – nagrada satir na SKUP tudi za vloge v predstavi MandićStroj
• nagrada za najizvirnejše raziskovanje enega od segmentov gledališkega jezika na festivalu Infant

 

Predstava traja 1 uro in 30 minut in nima odmora.

Galerija

Nazaj na seznam