X

tAMAN
Producent
Muzika eklektika 2020 in izven // ODPADLO ZARADI EPIDEMIJE COVID-19
Fotografija
arhiv izvajalcev

tAMAN

PODALPSKI SEVDAH S PRAVO MERO ETNO PUNKA.

 

Maida Džinić Poljak, vokal

Jelena Ždrale, violina, vokal

Nino de Gleria, kontrabas, bas

Luka Ropret, kitara

Marjan Stanić, tolkala, bobni

 

Končno bend, ki mu uspeva balkanski patos interpretirati z urbano strastjo! Petčlanska zasedba s hipnotičnim ženskim dvojcem na čelu, tradicionalna ljubezenska hrepenenja sevdalink, ki so preživele stoletja v zgolj vokalnih interpretacijah, drzno spakira v etno jazz aranžma, ki na  odru, pred publiko, popolnoma uide izpod nadzora. Po žilah vrhunskih glasbenikov se pretaka DNK balkanskega polotoka, muzika drvi brez predaha, melanholične bosanske in makedonske melodije dobijo bolj optimističen in divji ritem, občinstvo pa se temu ne more upreti. 

Prvi zametki ansambla so se zarisali leta 1995 v begunskem centru v Ljubljani, ker pa je  glasba razvedrilo, zdravilo in lepilo je po dvajsetih letih dozorel čas, da v zasedbi svoje moči združijo sami izkušeni in uveljavljeni glasbeniki: karizmatični Maida Džinić in Jelena Ždrale, izjemna vokalistka in violinistka, eksplozivni tolkač Marjan Stanić, unikatni basist Nino de Gleria in kreativni kitarist Luka Ropret. Leta 2016 je skupina tAman izdala prvenec, ki je v trenutku osvojil občinstvo. ​Taman ​vsega! Tak, popolnoma svež odnos do tradicionalnih melodij, zmorejo vzpostaviti le glasbeniki s širokim glasbenim spektrom in bogatimi izkušnjami. To je pravi podalpski sevdah, s pravo mero etno punka.

tAman so koncertirali na odrih mednarodnega etno festivala Druga godba, na deskah Cankarjevega doma, na Metelkovi, na mednarodnem festivalu Noči v stari Ljubljani, JEFF festivalu v Kopru, na Prazniku glasbe. Prav tako bend ni izpustil nobene priložnosti za dobro muziciranje na svojih popotovanjih po Balkanu.

Zakaj tAman? Zato, ker je besedica aman v skoraj vsaki sevdalinki. Je način ljubezenskega vzdihovanja. Taman pa pomeni prava mera nečesa.

 

Koncert sodi v cikel Muzika eklektika, ki ga sofinancira Ministrstvo za kulturo.

Galerija

Nazaj na seznam