X

JADRALKE / Maiden
Režiser
Alex Holmes / Velika Britanija / 2018 / 97 min / angleščina, francoščina / distribucija: Demiurg
Izvajalci
Tracy Edwards, Jo Gooding, Nancy Harris, Angela Heath, Marie-Claude Heys, Sally Hunter, Jeni Mundy, Dawn Riley, Tanja Visser, Mikaela Von Koskull, Claire Warren
Producent
Distribucija: Demiurg // Film

Termini in
nakup karte
10. 10. 2020 - 20:00
15. 10. 2020 - 20:00
21. 10. 2020 - 20:00

JADRALKE / Maiden

NAVDIHUJOČ DOKUMENTAREC O TRACY EDWARDS, KI JE DRZNO SKOČILA V MOŠKI ZELNIK IN POSTALA SKIPERKA PRVE JADRNICE Z IZKLJUČNO ŽENSKO POSADKO NA NAJBOLJ EKSTREMNI REGATI SVETA.

Načrt Tracy Edwards, da se z izključno žensko ekipo jadralk udeleži Whitbreadove regate okoli sveta, je bil leta 1989 nekaj popolnoma nezaslišanega. Nihče ni verjel, da bodo sploh prišle do startne linije, kaj šele zdržale do finiša. A šestindvajsetletna Tracy, nekdanja ladijska kuharica, je za krmilom jadrnice Maiden, »stare konzerve, polne babnic«, kot se je izrazil neki novinar, dokazala, da se motijo.

Prestižna regata Whitbread Round the World Race je eden najzahtevnejših in najrazburljivejših jadralskih dogodkov na svetu, odvije pa se vsaka tri leta. Prvič so jo organizirali leta 1973, leta 2001 pa so jo preimenovali v Volvo Ocean Race. Profesionalne ekipe jadralcev več kot devet mesecev dan in noč premagujejo najnevarnejša morja ter skupno preplujejo več kot 39.000 navtičnih milj. Leta 1989 so organizatorji tekmovalcem, ki so to želeli, prvič priskrbeli kamere. Tako so nastali posnetki z barke Maiden, ki jih je režiser Alex Holmes dve leti iskal po vsem svetu.

Galerija

Nazaj na seznam