X

SAPRAMIŠKA
Avtor
Svetlana Makarovič
Režiser
Nace Simončič / Brane Vižintin
Izvajalci
Animatorji lutk: Lena Hribar k. g. / Aja Kobe, Lovro Finžgar, Boštjan Sever k. g., Marko Ujc k. g. / Lea Menard k. g. Glasovi na posnetku: Svetlana Makarovič (Sapramiška), Ivanka Mežan (Veverica), Ljerka Belak (Regica), Alojz Svete (Doktor Detel), Brane Vižintin (Mišji strahec)
Producent
Lutkovno gledališče Ljubljana

Termin
nakup karte
28. 10. 2020 - 17:00

SAPRAMIŠKA

 

SAPRAMIŠKA, NAJBOLJ SLAVNA SLOVENSKA MIŠKA, VNOVIČ NA ODRU KCJT.

Najbolj slavna slovenska marioneta je Sapramiška. Slovenski otroci si ne morejo predstavljati odraščanja brez pravljic Svetlane Makarovič. Po njenih literarnih predlogah so nastale mnoge lutkovne predstave, ki so osvojile mlade gledalce. Prebrisana in pogumna Sapramiška velja za največjo slovensko lutkovno uspešnico. Najbolj znana gledališka uprizoritev je tista, ki je doživela premiero leta 1986 v Lutkovnem gledališču Ljubljana (režija Nace Simončič) in je neprekinjeno na sporedu do danes. Sapramiška je dokaz, da današnje otroke pritegnejo tudi bistveno manj spektakularne reči kot sodobna tehnologija, ki pa so besedilno in izvedbeno prepričljive.

Leta 2016 smo praznovali 40 let slikanice in 30 let od premierne postavitve te legendarne pravljice. Avtor likovne podobe Jaka Judnič je ljubkim lutkovnim junakom, ki jih je zasnoval v slogu svojih risanih filmov iz sredine osemdesetih let prejšnjega stoletja, omogočil več animacijskih možnosti. Milko Lazar je pripravil nove glasbene aranžmaje, nov pa je tudi zvočni posnetek predstave, na katerem bomo lahko poleg Svetlane Makarovič v naslovni vlogi slišali tudi Ivanko Mežan kot Veverico, Ljerko Belak kot Regico, Alojza Sveteta kot Doktorja Detla in Braneta Vižintina kot Mišjega strahca.

Od premiere leta 1986 je Lutkovno gledališče Ljubljana odigralo 1952 predstav, ki si jih je skupaj ogledalo 311 964 gledalk in gledalcev (podatki iz novembra 2019).

 

Predstava traja 40 minut in nima odmora.

Premiera leta 1986, obnova leta 2016.

Nazaj na seznam