Vihar v glavi
Avtor
Primož Ekart
Izvajalci
Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Urška Pečevnik, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija
Fotografija
Matej Povše

Vihar v glavi

30. 3. - 4. 4. 2021

Ogled posnetka na našem YT kanalu.

V Kulturnem centru Janeza Trdine smo leta 2019 oblikovali nov cikel POGLEJ TO!_VSEBINE ZA DRUŽINE, v katerega smo uvrščali vsebine, ki so jih umetniki oblikovali z mislijo na mlade. K ogledom v poznih popoldanskih urah smo v Trdinovo dvorano vabili mladostnike in njihove starše, saj verjamemo v pomen in moč skupnega doživljanja umetnosti, druženja, pogovora po ogledih … 

Prva predstava tega cikla je bila gledališka avantura Neda Glasiera, Emily Lim in Company Three VIHAR V GLAVI v izvedbi Lutkovnega gledališča Ljubljana. 

Predstavo je režiral Primož Ekart, igrajo Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Urška Pečevnik, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj, Aleksandra Staroveški in Svit Stefanija.

Predstava je bila v letu 2019 na odru Trdinove dvorane odigrana kar enajstkrat, ogledalo si jo je skoraj 3.500 gledalcev. 

 

Predstavo si lahko prvič ali vnovič od 30. marca do 4. aprila brezplačno ogledate na povezavi: 

https://bit.ly/31vviVH 

Avtorji Ned Glasier, Emily Lim in Company Three, režiser Primož Ekart, dramaturginja Ana Duša, glasba Koala Voice, igrajo Jaka Babič, Neža Dvorščak, Matic Eržen, Nace Korošec, Julita Kropec, Tilen Lajevec, Ana Logar, Aja Markovič, Ronja Matijevec Jerman, Maks Mihajlović, Jon Napotnik, Sergej Osterc, Ana Pribošič, Alica Ela Rogelj / Manca Bertoncelj, Aleksandra Staroveški, Svit Stefanija.

 

Gledališka avantura Vihar v glavi je zasnovana na podlagi dramskega besedila Brainstorm Neda Glasierja in Emily Lim, ki izhaja iz najnovejših znanstvenih odkritij na področju nevroznanosti oz. ugotovitev o tem, kako se delovanje možganov v najstniški dobi razlikuje od njihovega delovanja pri odrasli osebi.

Ustvarjalna ekipa predstave je prek avdicije, na katero se je prijavilo več kot 100 mladih, izbrala skupino sedemnajstih mladostnikov, starih od 14 do 19 let. Besedilo slovenske uprizoritve je nastajalo sproti, v njem pa se izvirna predloga prepleta z osebnimi izkušnjami in zgodbami sodelujočih najstnikov. Predstava tako poleg znanstvenega vpogleda v delovanje možganov razpira tudi čustveni svet mladih, predvsem odnos do staršev in vrstnikov, pa tudi svet njihovih želja, pričakovanj, poguma in strahov, ustvarjalnosti in upanj za prihodnost. 

»Ustvarjalnost in pogum pa sta stvari, ki sta bistveni tudi v gledališču. Moja želja je, da bi skupaj z najstniki, ki bi se zbrali v gledališko skupino, ustvarili predstavo o njih samih, o njihovem življenju, izkušnjah, strahovih in željah, upanjih, jezi in uporu, nerazumevanju odraslih, radosti in veselju, skratka o viharju, ki divja v njihovih možganih in srcih. Želim si, da bi skozi gledališče našli pot za svojo ustvarjalnost, da bi to lahko bil kanal za izražanje vsega tistega, česar v vsakdanjem življenju ne morejo ali ne znajo izraziti. Rad bi, da bi skozi gledališče govorili o spremembah, ki se jim dogajajo in da bi to govorili tako svojim sovrstnikom kot njihovim staršem, učiteljem, odraslim, ki jih njihov svet utegne zanimati. Rad bi ponudil jezik, gledališki jezik, ki bi ga razumeli tako najstniki, ki ga nujno potrebujejo, ker morajo izraziti vihar v glavi, kot tisti, ki si želimo najstnikom stati ob strani.« 

Primož Ekart, režiser

 

Intervju z režiserjem Primožem Ekartom, Delo, 21. 4. 2018

https://www.delo.si/sobotna-priloga/a-to-je-puberteta-jaz-sem-pa-nanjo-gledal-popolnoma-drugace/ 

 

Zala Norčič, Koridor, 8. 5. 2018

http://koridor-ku.si/oder/ned-glasier-emily-lim-company-three-vihar-v-glavi/ 

 

Tina Bernik, Dnevnik, 12. 5. 2018

https://www.dnevnik.si/1042821612/magazin/aktualno/damjan-osredkar-nevrologglavni-razlog-za-smrt-najstnikov-so-nevarne-aktivnosti 

Galerija

Nazaj na seznam