PICKO IN PACKO
Avtor
Gisbert Näther
Producent
SNG Opera in balet Ljubljana

PICKO IN PACKO

Brezplačni posnetek je od torka, 13. aprila, do ponedeljka, 19. aprila, na voljo na povezavi
https://youtu.be/J669fdSiZ9k.

 

 

PAGLAVCI VSEGA SVETA, LE NIKAR KOT ONADVA.

PLESNA PRIPOVED O DVEH NABRITIH FANTIH, KI NAS SKOZI SVOJE VRAGOLIJE IN NORČIJE POPELJETA V SLIKOVIT, PREDVSEM PA HUDOMUŠEN SVET OTROŠTVA IN ODRAŠČANJA.

Brezplačni posnetek je od torka, 13. aprila, do ponedeljka, 19. aprila, na voljo na povezavi 

https://youtu.be/J669fdSiZ9k.

 

I. SPLOŠNO O PREDSTAVI IN USTVARJALCIH

Baletna predstava PICKO IN PACKO, plesna pripoved o dveh nabritih fantih, ki nas skozi svoje vragolije in norčije popeljeta v slikovit, predvsem pa hudomušen svet otroštva in odraščanja, je bila v izvedbi baletnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana premierno uprizorjena marca 2009. V Novem mestu smo jo prvič gostili v sezoni 2009/2010, nazadnje v sezoni 2016/2017. V vseh teh letih je bila pri nas odigrana kar sedemnajstkrat, ogledalo si jo je skoraj 6.000 obiskovalcev. Primerna je za otroke, stare pet let in več, predvsem pa vas vabimo k družinskemu ogledu, saj imajo izmenjane besede po ogledu predstave dodano vrednost in ustvarjajo prijetno gledališko izkušnjo.

Literarno zgodbo nemškega pisatelja, pesnika in slikarja Wilhelma Buscha je na glasbo Gisberta Nätherja v plesne copatke obul koreograf Torsten Händler. Buscheva zgodba z izvirnim naslovom Max und Moritz iz davnega leta 1865 je bila v slovenščino prevedena večkrat, in sicer pod različnimi imeni: Cipek in Capek (Sonja Sever, 1929, Ljubljanska založba), Picko in Packo (Svetlana Makarovič, 1980, Založništvo tržaškega tiska) ter Jošt in Jaka (Ervin Fritz, 1991, Založba Kres). Zgodba je bila prevedena v več kot trideset jezikov, doživela je izjemno veliko dramskih, lutkovnih in baletnih upodobitev.

Predstava traja 55 minut. 

 

II. VSEBINA PREDGOVORA, VSEH SEDMIH VRAGOLIJ IN EPILOGA

Predgovor

To je prava svinjarija, 

kar počenja mularija!

Tak je Picko, vražji sin, 

Packo pa prav tak capin;

mar bi starše spoštovala,

dobre nauke poslušala,

onadva pa se režita,

figo pameti molita.

 

Za različna paglavstva

sta kar brž pripravljena!

Zmeraj skup kot rit in srajca – 

temu sta ukradla jajca, 

temu rože poteptala,

temu ježa v postelj dala – 

v šolo sploh nikdar ne gresta,

o omiki nič ne vesta.

 

A za grehi pride kazen

in njun konec bo porazen!!

Štorja ta konča se grozno, 

a tedaj bo že prepozno!

 

Vsak nesramen fantalin

naj jo gleda v opomin!

 

Prva vragolija: Vdova Sabina

Picko in Packo petelinu in kokoškam vdove Sabine nastavita past. Na niti navežeta kose pogače in požrešna perjad plane po njih. Niti se zapletejo in petelin s svojo druščino obvisi na veji, kjer stori konec. 

Druga vragolija: Vdova Sabina drugič

Sabinina kokošja perjad konča v ponvi. Vonj premami navihana fanta, ki skozi dimnik s trnki kradeta dišeče piške. Sabinin kužek ju prežene z laježem. Hrup v kuhinji privabi vdovo. Ponev je prazna … Sabina se razjezi na »pasjega capina«, ki po njenem mnenju »pečenka ga skomina«, čeprav kužek ni nič kriv.

Tretja vragolija: Krojač Rok

Pred hišico krojača Roka teče bister potok, čez katerega pelje brv. Mulca brv prežagata in izzivata krojača: »Pridi k nama, ej krpač, tepec, hlačman, postopač!«

Ko ju mojster Rok sliši, se požene za njima naravnost čez brv in … resk! Konča v potoku. Krojača rešita iz vode goski. Komaj živega in pošteno premočenega njegova žena tri dni suši z likalnikom. 

Četrta vragolija: Učitelj Rituper

Paglavca bi rada ugnala tudi strogega učitelja Rituperja, ki mu nekega dne, ko v cerkvi igra orgle, v pipo vsujeta smodnik. Učitelj si pipo prižge in … POK! – se pipa razleti! Učitelj je od eksplozije pošteno zdelan. 

Peta vragolija: Stric 

Picko in Packo sta že sita biti ustrežljiva, saj je njun stric zares zelo zahteven. Odločita se, da mu jo bosta pošteno zagodla. V posteljo mu nastavita majske hrošče. Med učiteljem in žuželkami se vname oster boj in utrujeni možakar jih komaj uspe spoditi iz hiše. 

Šesta vragolija: Pek

Picko in Packo nameravata peku izmakniti preste. Pri spustu skozi dimnik končata v testu. Hrup privabi peka … Zagleda mulca in ju kot dve štručki speče v peči. A fanta preživita, »glodata in se smejita« ter razjarjenemu peku pokažeta pete. 

Sedma vragolija: Kmet Martin

Le zakaj je Martinova polna vreča žita vedno lažja? Picko in Packo sta jo prerezala in žita je v vreči vedno manj. Kmet Martin in mlinar se razjezita; paglavca zbašeta v vreči in ju odneseta v mlin. »Mlin drdra in ropota, melje, melje, kar se da.« In kakšen je konec? 

 

Epilog

Vsi so si oddahnili, 

ko so zgodbo slišali: 

»No, saj sem si mislila,« 

vdova je zavzdihnila, 

mojster Rok je vpil kot blazen: 

»Hej, to je pravična kazen!« 

A učitelj Rituper: 
»To poučen je primer.« 

Pek se je zahehetal: 

»Prav jima je, čisto prav!«

To je mnenje strica Frica: 

»Še na svetu je pravica!« 

Kmet Martin si je prižgal 

pipo in zagodrnjal: 

»Zdaj bodo drugačni časi, 

spet bo ljubi mir na vasi.« 

 

Paglavci vsega sveta –

le nikar kot onadva!

(Verze je prevedla Svetlana Makarovič.)

 

III. PRIPRAVA NA OGLED

Predstava Picko in Packo je odlična priložnost, da otroci spoznajo baletno umetnost na simpatičen, predvsem pa slikovit način. Odlikujejo jo duhovita koreografija in zgodba ter razgibana glasba. 

Baletna predstava Picko in Packo ne nudi zgolj umetniškega užitka, temveč staršem in učiteljem odpira tudi več možnosti za pogovor z otroki:

  • o odraščanju, nagajivosti, odnosu do drugih ljudi ter otrokovih potrebah po iskanju meja,
  • o stripu (njegovih zakonitostih in začetkih; otroke lahko spodbudite, da narišejo svoj strip),
  • o baletni umetnosti,
  • o ustvarjalcih baletne predstave (kdo je skladatelj, kaj počne koreograf, kdo so baletni plesalci, kostumograf, scenograf ...).

 

 

Galerija

Nazaj na seznam