Bog masakra
Avtor
Yasmine Reza
Režiser
Ajda Valcl
Izvajalci
Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič, Kristijan Ostanek
Producent
Drama SNG Maribor

Bog masakra

20. 4. - 25. 4. 2021

VOJNA V MEŠČANSKEM STANOVANJU, KI JO BIJEJO Z OROŽJEM KOMEDIJE.
 

Pred dvema letoma je bila v okviru Grumovega abonmaja pri nas odigrana predstava Yasmine Reza BOG MASAKRA v produkciji Drame SNG Maribor. Ogledalo si jo je 420 imetnikov abonmaja in ljubiteljev gledališča.
 
Predstavo je režirala Ajda Valcl, igrajo Ana Urbanc, Vladimir Vlaškalić, Ksenija Mišič in Kristijan Ostanek.
 
Predstavo si lahko od torka, 20. aprila, do ponedeljka, 26. aprila, brezplačno ogledate na našem YT kanalu.
https://youtu.be/psVWKYiQzvg.
 
Sodobna francoska komediografinja Yasmina Reza (1959) je avtorica najuspešnejših komedij našega časa. Pogosto jo primerjajo z velikim Molièrjem, saj so njene komedije izoblikovane z izjemno bravuroznostjo in vzbujajo salve smeha, pri tem pa zmeraj izkazujejo resen in izostren premislek o sodobnem svetu.  
* * *
Vsebina predstave: dva najstnika sta se na šolskem dvorišču stepla in eden izmed njiju je izgubil zob. Gre za nesrečen dogodek, ki se je pripetil ob navadnem pobalinskem ravsanju? Ali gre za primer nevarne mladostniške agresije, ki bi ga bilo treba ostro kaznovati? Zdi se, da je v urejenem okolju urbanega srednjega sloja, ki mu pripadajo protagonisti Rezine igre, mogoče doseči trezen dogovor, ki bo pomiril sovražnosti in zacelil rane, fantoma pa zagotovil vzgojno lekcijo. Prav s tem namenom se srečajo starši obeh mulcev. Vsi štirje so dovolj zreli in kultivirani, seveda pa ima vsak od njih svoje šibke točke in njihovo razumevanje stvari je na trenutke povsem nasprotno. Ko se mehanizem spora enkrat sproži, ga ne morejo več zaustaviti.
* * *
Še posebej smo veseli in ponosni, ker vas lahko v naši tedenski rubriki Poglejmo (še) enkrat tolikokrat opozorimo na profesionalne novomeške ustvarjalce, ki živijo in delajo v Novem mestu, ali pa so zaradi umetniških izzivov našli svoje začasne ali stalne domove v drugih krajih Slovenije in tudi izven meja. Naj spomnimo na ustvarjalno ekipo opere Julija, Ano Čop, Nejca Gazvodo, Petra Plantana, Ireno Yebuah Tiran, Igorja Lumperta, Tjašo Kastelic … in v tem tednu na igralca v predstavi Bog masakra Kristijana Ostanka.


Spremljajte naše umetnike in uživajte v njihovih stvaritvah.

 

Foto: Damjan Švarc

Nazaj na seznam