X

ČUK SE JE OŽENIL … V AMERIKO
Avtor
Luka Zabric / Ana Čop
Izvajalci
Ana Čop Quartet; Ana Čop, glas; Rok Zalokar, klavir; Žiga Smrdel, bobni; Luka Dobnikar, kontrabas
Producent
Zavod Novo mesto
Fotografija
Liljana Jantol Weber

ČUK SE JE OŽENIL … V AMERIKO

KAKO ZVENI IN KAJ PRIPOVEDUJE LJUDSKA PESEM V DRUGIH RITMIH.

Predstava traja 35 minut.

 

Glasba: Ana Čop Quartet

Besedilo: Ana Čop in Luka Zabric

Risba: Julia Berus

Lutka: Tatjana Grabrijan 

 

Čuk se je oženil … v Ameriko je glasbena predstava v izvedbi jazzovskega kvarteta Ane Čop, ki ponuja sprehod skozi glasbo v jazzovskih in jazzu podobnih žanrskih preoblekah v ritmih bossa nove, swinga, afriških ritmov in v modernem aranžmaju sodobnega jazza in improvizacije.

Pevka Ana Čop s svojim jazzovskim kvartetom otrokom predstavlja zgodbo o Čuku, katere rdeča nit je vsem dobro znana ljudska pesem Čuk se je oženil. Čuk na svojem popotovanju po svetu spoznava nove prijatelje, ki mu predstavijo, kako glasba zveni v njihovi deželi. Odkriva nove ritme in glasbila, otroci pa pri tem spoznavajo različne glasbene žanre in se tudi vključijo v dogajanje na odru. Gre za glasbeno pripoved, ki prinaša osnove jazzovskega opismenjevanja, obenem pa predšolske otroke in osnovnošolce prvih treh razredov spodbuja k spoznavanju in sprejemanju drugih kultur.  

Ali slišite to, otroci? Poznate ta zvok? Tudi Čukec ga ni poznal, toda takoj mu je postal neizmerno všeč. Presenetila ga je raznovrstnost, ki jo je ponujalo to skrivnostno glasbilo. Zajemal je ogromen zvočni spekter, lahko je igral čiiiisto potiho ali zelooooo naglas. Lahkotno kot peresce ali mogočno kot celoten orkester! Čukec je bil pod globokim vtisom virtuoznosti mladega pianista Čivkavčka in takoj se je med njima spletla močna vez, ki je označevala začetek njunega globokega prijateljstva. Radoveden, kot je Čukec bil po naravi, je vprašal novega prijatelja, če nemara pozna ljudsko pesem Čuk se je oženil. Otroci, saj veste, katera je to?

 

Čuk se je oženil … v Ameriko udejanja enega od temeljnih ciljev kulturno umetnostne vzgoje, doživeti in izkusiti glasbo v avtentičnem okolju z živo izvedbo.

dr. Branka Rotar Pance, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani 

 

Pri predstavi me je najbolj očaral glas pripovedovalke in pevke Ane Čop ter virtuozno sproščeno muziciranje inštrumentalne zasedbe. Jazzovsko obarvano glasbeno potovanje je za otroke privlačno zaradi igrivosti, ritmične razgibanosti, poznanosti vodilne teme iz ljudske skladbe Čuk se je oženil, hkrati pa z vidika estetike otrokom ponudi kompleksne harmonske in improvizacijske začimbe, ki jih otroci zaradi svoje slušne odprtosti z veseljem in navdušenjem sprejmejo.

doc. dr. Katarina Habe, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani  

 

Radostno potovanje v svet jazza skozi vrhunsko izvedbo glasbene pravljice za otroke in (tudi) odrasle, ki prikliče nova glasbena doživetja, izkušnje in spoznanja!

red. prof. dr. Barbara Kafol Sicherl, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani 

 

Glasbena predstava Čuk se je oženil … v Ameriko je zelo dober model kulturno-umetnostne vzgoje. Skozi večkulturni pristop vzbuja zavest o lastni (glasbeni) kulturi, z glasbeno raznovrstnostjo osvešča prisotnost drugih kultur in tako spodbuja k medsebojnemu spoštovanju in strpnosti drugačnosti. Vključevanje občinstva v odrsko dogajanje spodbuja k aktivnemu glasbenemu izražanju in nadaljnjemu obiskovanju kulturno-umetniških dogodkov.

doc. dr. Katarina Zadnik, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani  


 

Nazaj na seznam