RAZSTAVLJENI MOZART
Avtor
Godalni kvartet Dissonance
Izvajalci
glasbeniki Janez Podlesek, 1. violina; Matjaž Porovne, 2. violina; Oliver Dizdarević, viola; Klemen Hvala, violončelo in igralec Dejan Pevčević
Fotografija
arhiv izvajalcev

RAZSTAVLJENI MOZART

GLASBENA PREDSTAVA, KI POPELJE V SVET KLASIČNE IN MODERNE GLASBE.

Predstava traja 40 minut.

 

Gre za na videz klasičen koncert godalnega kvarteta, kjer je na neklasičen način predstavljena moderna godalna glasba v primerjavi s klasično. Tako se izmenično prepleta glasba enega največjih klasikov, Mozarta, ki je bil v svojem času izjemno moderen, ter glasba današnjih sodobnikov, kot so Vito Žuraj, Darijan Božič in Michele Marelli. Primerjava med tema sorodnima, pa vendarle povsem različnima glasbenima svetovoma, je predstavljena na inovativen in duhovit način. Na prizorišču se pojavi sam W. A. Mozart, ki ga upodobi dramski igralec, ki nevsiljivo in šaljivo, na različnih ravneh, z različnimi prijemi (tudi poezijo), »mimogrede« ter zelo priljudno predstavi občinstvu svojo glasbo, življenje in deloma svoj značaj. Glasbeniki in Mozart s skupno interakcijo občinstvu približajo klasiko in moderno.

Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) je bil avstrijski skladatelj. Njegov izjemen glasbeni talent je postal očiten že v zgodnjem otroštvu, tako da je njegov oče Leopold, priznani skladatelj in violinist, posvetil vso svojo energijo razvoju in izobrazbi svojega sina. Wolfgang je napredoval izredno hitro: prve skladbe je napisal že pri petih letih, prav tako je že kot otrok postal virtuoz na klavirju in violini. Njegov izjemno bogat glasbeni opus obsega simfonije in drugo orkestralno glasbo, cerkveno glasbo ter opere. 

Nazaj na seznam