ROCCA SPREMINJA SVET / Rocca verändert die Welt
Producent
distribucija: Demiurg

ROCCA SPREMINJA SVET / Rocca verändert die Welt

SODOBNA, ASTRONAVTSKO RAZIGRANA RAZLIČICA LEGENDARNE PIKE NOGAVIČKE JE FILM, POLN HUMORJA IN AKCIJE, KI SKOZI DRUŽBENOKRITIČNO LEČO OPTIMISTIČNO POUDARJA VREDNOTE PRIJATELJSTVA, MEDSEBOJNEGA SPOŠTOVANJA, ZAUPANJA IN ODGOVORNOSTI.

Katja Benrath / Nemčija / 2019 / 101 min / podnapisi, nemščina / 8 + / distribucija: Demiurg

Besedilo: Kinodvor

režija Katja Benrath, scenarij Hilly Martinek (po ideji Astrid Lindgren), fotografija Torsten Breuer, montaža Jan Ruschke, glasba Annette Focks, produkcija Steffi Ackermann, Tobias Rosen, Heike Wiehle-Timm, igrajo Luna Maxeiner, Caspar Fischer-Ortmann, Fahri Yardim, Mina Tander, Barbara Sukowa, Luise Richter, Leo Knizka idr.

festivali, nagrade Mednarodni filmski festival za otroke in mladino Zlin 2019 (najboljši otroški celovečerni film, posebna omemba žirije), nagrada za izstopajoč otroški oz. mladinski film na 69. podelitvi nagrad za nemški film, Filmski festival Griffoni idr.

zgodba
Rocca je prav posebno dekle: neustrašna, iznajdljiva, navihana in vedno pripravljena priskočiti na pomoč. Zase skrbi bolj ko ne sama, saj je njen oče daleč v breztežnostnem prostoru mednarodne vesoljske postaje, od koder jo ljubeče in skrbno spremlja, mamo pa je izgubila že ob rojstvu. Rocca tekoče govori štiri jezike, zna oskrbeti rane, voziti letalo in z njim pristati, saj je tudi ona sodelovala v programu za pripravo astronavtov. Ko se preseli k babici v Hamburg, da bi tam obiskovala šolo, se stvari zapletejo. Babica, s katero se ne razumeta dobro, mora po nezgodi v bolnišnico. Dekle tako ostane samo v veliki vili, na vrata pa kmalu potrka socialna služba. A Rocca je odločena, da lahko sama poskrbi ne le zase, ampak tudi za druge ljudi brez pravega doma, zato se z novimi prijatelji odloči, da svetu povrne pravičnost in prijaznost.

iz prve roke

Režiserka Katja Benrath je v intervjuju povedala: »Potrebujemo ljudi, kot je Pika Nogavička.« Sprašuje se, ali ne bi bilo lepo, če bi naš pogled na vsakega posameznika določala zanimanje in radovednost – brez vseh predsodkov. Želela je ustvariti neodvisen in močan značaj, ki bi otroke opogumil, da vzamejo življenje v svoje roke.


 

Nazaj na seznam