X

TESLA
Avtor
Janez Dovč
Režiser
Marko Bratuš
Izvajalci
Janez Dovč
Producent
Cankarjev dom, kulturni in kongresni center, Ljubljana ter Celinka
Fotografija
arhiv izvajalcev

TESLA

GLASBENO-GLEDALIŠKI SPEKTAKEL O NIKOLI TESLI, ZA KATEREGA ŠTEVILNI TRDIJO, DA JE »ČLOVEK, KI JE IZUMIL 20. STOLETJE«.

Predstava Tesla se sprehodi skozi devet poglavij življenja enega najvplivnejših znanstvenikov na svetu Nikole Tesle, ki s pomočjo glasbe, poskusov, biografskih odlomkov in citatov predstavijo njegovo življenje, svet, izume ter predvsem neizmerne humanistične želje po izboljšavi sveta za naslednje generacije. Tesla se nam torej ne predstavi le kot znanstvenik in izumitelj, eden najvplivnejših znanstvenikov, temveč tudi kot rahločuten vsestranski umetnik, ki svojim zanamcem polaga na srce, naj sodelujejo pri gradnji Novega sveta, ki »ne bo svet zatiranih in ponižanih, temveč svobodnih ljudi in narodov, enakovrednih v dostojanstvu in spoštovanju sočloveka«.

Vsako poglavje predstave zaznamuje drugo glasbilo, med katerimi lahko najdemo tako eksotična kot malone futuristična, kot so Teslova tuljava, laserska harfa, teremin, različni sintetizatorji zvoka, doma narejena glasbila, vsakdanji predmeti in, nenazadnje, tudi prav poseben gost, Nao.

Predstava je avtorsko delo vsestranskega glasbenika Janeza Dovča ter v sebi združuje njegova najljubša svetova: fiziko in glasbo. Skupna točka obeh kot tudi vrste izumov Nikole Tesle je resonanca, fizikalni pojav, ki je osnova vseh glasbil ter je ključen tudi pri sobivanju človeka s sočlovekom in naravo.

 

 

Nazaj na seznam