X

DR. PREŠEREN
Avtor
Neda R. Bric
Režiser
Neda R. Bric
Izvajalci
Vesna Slapar, Darja Reichman, Vesna Pernarčič, Peter Musevski / Aleš Valič k. g., Blaž Setnikar, Miha Rodman, Aljoša Ternovšek, Nataša Keser k. g. / Lara Fortuna k. g.
Producent
Prešernovo gledališče Kranj // KULTURNO-UMETNOSTNA VZGOJA IN DOPOLDANSKI IZVEN
Fotografija
Nada Žgank

DR. PREŠEREN


PREDSTAVA, KI PRINAŠA OSVEŽEN POGLED NA FRANCETA PREŠERNA.

Predstava traja 1 uro in 45 minut ter nima odmora. 

 

Uprizoritev Dr. Prešeren v avtorstvu in režiji Nede R. Bric je mnogoplastno dokumentarno dramsko besedilo, ki se dogaja na težko določljivi meji med resničnim in navideznim. Dramsko pripoved sestavlja pet delov, vodijo pa jo ženske iz Prešernovega življenja. V hkratnosti časov, krajev in dogodkov, predstavljenih iz več zornih kotov, se gradi pripoved pesnikovega življenja, ki se poskuša izmuzniti iz polja naših predsodkov. Protagonistke Ernestina Jelovšek, pesnikovi sestri Katra in Lenka, Ana Jelovšek in Julija Primic se vzpostavljajo glede na svoj odnos do pesnika in ga predstavijo v drugačni luči, kot ga danes vidi splošno mnenje. Njihova stališča se dopolnjujejo, si nasprotujejo in oblikujejo celoto pesnika in družbe. Uprizoritev prinaša osvežen pogled na Franceta Prešerna, ki se oddaljuje od ustaljenega pogleda nanj.

 

Neda R. Bric je znana kot pretanjena upodobljevalka življenjskih zgodb znanih Slovencev (Eda – zgodba bratov Rusjan, Nora Gregor – skriti kontinent spomina). V Šempetru pri Gorici rojena igralka in režiserka ves čas sodi v vitalno jedro igralskega ansambla SMG, v katerem se je zaposlila takoj po končanem študiju dramske igre na AGRFT, a kot neugnana in z mediteransko energijo prežeta osebnost išče še druge poti izražanj bodisi v neinstitucionalnih gledališčih bodisi kot ustvarjalka lastnih projektov; sodelovala je v več kot desetih filmih. Med letoma 2014 in 2016 je bila v. d. direktorice SNG Nova Gorica. Magistrski študij režije je uspešno končala s predstavo Eda – zgodba bratov Rusjan. Od takrat redno režira, praviloma po svojih dramskih predlogah.

 

 

 

Nazaj na seznam