X

MODRA NOČ S SKUPINO ENSEMBLE AMICI MUSICI CARINTHIA
Avtor
Kozinov abonma
Producent
KONCERT

MODRA NOČ S SKUPINO ENSEMBLE AMICI MUSICI CARINTHIA

POKLON HUGU WOLFU, MOJSTRU SAMOSPEVA.

 

Maja Kastratovik, klavir
Rok Rupreht, klarinet
Charlotte Lang, violončelo
Tanja Klančnik, sopran.

V letu 2020 je minilo 160 let od rojstva velikega skladatelja slovenskega rodu Huga Wolfa, ki se je rodil leta 1860 v Slovenj Gradcu. Skladateljsko se je posvetil predvsem samospevu in ustvaril vrsto zbirk pesmi, s katerimi je po letu 1894 zaslovel po vsej Evropi. Ob samospevih je leta 1895 napisal še opero Der Corregidor in vrsto drugih del. Čeprav ga je leta 1903 premagala bolezen, njegova dela, v katerih je dosegel popolno enotnost pesmi in uglasbitve, še danes izžarevajo svojstveno moč.

V Koroškem pokrajinskem muzeju Slovenj Gradec vsako leto marca počastijo obletnico rojstva svetovno priznanega rojaka s prireditvijo Modra noč. Dogodek je namenjen promociji Wolfovega obsežnega opusa in tudi skladateljeve rojstne hiše, ki postaja prepoznano kulturno vozlišče za vse ljubitelje skladatelja in glasbe nasploh. Enemu največjih skladateljev poznega 19. stoletja, ki je veljal za čudežnega glasbenega otroka z absolutnim posluhom, se bomo poklonili tudi v Novem mestu. Na koncertu, ki sodi v okvir prireditev Modra noč, bodo nastopili vrhunski glasbeniki, ki so svojo zasedbo poimenovali Ensemble amici musici Carinthia. 

 

PROGRAM:

Louis Spohr: Šest nemških samospevov za sopran, klarinet in klavir Op. 103

–        Zwiegesang (Duet)

–        Das Heimliche Lied (Skrivnostni samospev)

 

Hugo Wolf: Koncert za violino in klavir Op. 6, priredba za klarinet in klavir 

1. stavek: Maestoso

2. stavek: Scherzo

3. stavek: Adagio

Ar.: Rok Rupreht

 

Hugo Wolf: Dva samospeva iz zbirke Mörike samospevov

–        Neue Liebe (Nova ljubezen)

–        Elfenlied (Škratova pesem)

 

Hugo Wolf: 4. Hugo Wolf: Ptičica, iz zbirke Šest samospevov za ženski glas in klavir Op. 103, priredba za sopran, klavir, klarinet in violončelo

Ar.: Rok Rupreht

 

***odmor***

 

Carl Frühling: Trio za klarinet, violončelo in klavir Op. 40

1. stavek: Mäßig schnell (Srednje hitro)

2. stavek: Anmutig bewegt (Korajžno tekoče)

 

Astor Piazzolla: »Nightclub 1960« za violončelo in klavir

Ar.: Máté Vizeli

 

Svante Henryson: »Off Pist« za klarinet in violončelo 

 

***

Pianistka Maja Kastratovik se je rodila v Skopju, kjer je končala nižjo glasbeno šolo. Glasbeno izobraževanje je nadaljevala v Moskvi in leta 1993 diplomirala na Moskovskem državnem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega, magisterij je opravila v Skopju. Od leta 2000 živi v Sloveniji, kjer poučuje klavir in korepetira na glasbenih šolah v Slovenj Gradcu in Slovenskih Konjicah. Za sabo ima številne mednarodne solistične nastope, nastope v različnih komornih zasedba in z orkestrom makedonske filharmonije. Za svoje kakovostno delo pianistke, pedagoginje in korepetitorke je dobila številne nagrade. V letu 2020 je prejela Bernekerjevo nagrado, najvišje priznanje za kulturne dosežke v Mestni občini Slovenj Gradec.

Klarinetist Rok Rupreht je prve glasbene korake naredil v rodnem Slovenj Gradcu. Šolanje je nadaljeval na Umetniški gimnaziji Velenje, pozneje na Univerzi Gustava Mahlerja v Celovcu, kjer je diplomiral z odliko, zdaj pa zaključuje magisterij na Dunaju. Redno sodeluje z različnimi orkestri in komornimi skupinami, med drugim je z orkestrom Kärntner Sinfonieorchester zaigral koncert Jeana Francaixa. Je dobitnik številnih nagrad s tekmovanj v Sloveniji in tujini. Poleg orkestrskih in komornih dejavnosti poučuje na nižji in srednji glasbeni šoli v avstrijskem Traismauerju. 

Violončelistka Charlotte Lang se je rodila v Lübecku v Nemčiji. Njeni glasbeni začetki segajo v Mainz in pozneje na Dunaj, diplomirala je v Celovcu, magistrski študij pa zaključuje na Mozarteumu v Salzburgu. Deluje v različnih komornih zasedbah, s katerimi je koncertirala po Evropi in Aziji. Od jeseni 2017 je docentka pri poletnem festivalu Magic Strings Camp.

Sopranistka Tanja Klančnik prihaja iz Podgorja pri Slovenj Gradcu. Svojo glasbeno pot je začela na glasbeni šoli v Slovenj Gradcu in s petjem v Vokalni skupini Cantabile. V srednji šoli je bila kot citrarka in vokalistka del vokalno-instrumentalne skupine Matalaja, ki je izvajala tako domačo kot tujo uglasbljeno poezijo. Po srednji šoli je nadaljevala s študijem citer in solopetja v Celovcu, kjer je leta 2019 diplomirala. Nastopa solistično kot koncertna pevka ter sodeluje v različnih zborih in komornih skupinah tako doma kot v tujini (Slovenija, Avstrija, Poljska, Francija, Latvija). S posebno ljubeznijo se posveča samospevu.

***

Koncert  sodi v Kozinov abonma in je del Kulturnega abonmaja Zgodovinskih mest.

Soorganizacija koncerta: Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec

 

Galerija

.

Sponzor Kozinovega abonmaja je Krka, d. d., Novo mesto.


Nazaj na seznam