X

ZLATOLASKA IN TRIJE MEDVEDI
Avtor
po ljudskih motivih Silvan Omerzu in Saša Eržen
Režiser
Silvan Omerzu
Izvajalci
Barbara Jamšek, Vesna Vončina, Maksimiljan Dajčman in Gregor Prah k. g.
Producent
Lutkovno gledališče Maribor
Fotografija
Boštjan Lah

ZLATOLASKA IN TRIJE MEDVEDI

Predstava traja 35 minut.

Foto: Boštjan Lah

 

TOPLA LUTKOVNA PREDSTAVA, KI ODPIRA VPRAŠANJE O MEJAH POSEGANJA V INTIMNI PROSTOR DRUGEGA. 

Na ljudskih motivih temelječo zgodbo Zlatolaska in trije medvedi, ki je nastala v 19. stoletju, poznajo vse generacije otrok. Do danes je doživela številne predelave in interpretacije, njeni liki pa številne preobrazbe. Na prvi pogled preprosta zgodba otrokom ponudi spoznavanje razmerij in velikosti, hkrati pa ponudi številna vprašanja o smeli radovednosti in mejah poseganja v intimni prostor drugih.

Zlatolaska je radovedna deklica. Z odprtimi očmi občuduje svet, ki jo obdaja. Sončno jutro zazna v vsej njegovi lepoti: opazi oblake, občuduje metulje in cvetje, steče za poskočnim zajčkom … Igra jo tako prevzame, da se nenadoma znajde globoko v gozdu. Izgubljena tava med drevjem in na jasi zagleda hiško. Vstopi, saj ne ve, da v njej prebivajo medvedi. V hiši je vsega po troje: tri sklede kaše, trije stoli, tri postelje … različnih velikosti. Zlatolaska poišče pravšen stolček, skledo in posteljo zase. Poje kašo iz najmanjše sklede, nehote polomi najmanjši stol, nato pa mirno zaspi v najmanjši postelji ...

 

Uprizoritev se s premišljeno režijsko in estetsko izčiščenostjo ter ubranostjo elementov udejanja v vzdušju klasičnosti. Kratko zgodbo nevsiljivo razširi in posodobi, ji doda v besedah igrivo pojmovno raznolikost, ko Zlatolaska preizkuša stvari treh velikosti, in pomirjujoč, blago vzgojni razplet. Pripovedni okvir, prežet z empatično, ozaveščeno in resnobno umirjenostjo, napolni z radoživo in spevno glasbeno spremljavo ter songi in domišljenim prepletom različnih lutkovnih tehnik. Njihova raba je uglašena z vsebino in občutjem dogajanja, vizualna podoba scene, scenskih elementov in lutk v naravnih barvah in materialih pa ton uprizoritve odene v prefinjeno skladnost topline, čarobnosti, domišljije in stvarnosti.

/Zlata paličica, strokovna komisija: Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik/

Nazaj na seznam