X

JUSTIN ADAMS & MAURO DURANTE
Avtor
Muzika eklektika 2022
Producent
KONCERT

JUSTIN ADAMS & MAURO DURANTE

OD UMIRJENEGA BLUESOVSKEGA MINIMALIZMA DO HIPNOTIČNE PLESNE KATARZE ITALIJANSKEGA JUGA.

 

Justin Adams - kitara, vokal 

Mauro Durante - violina, obročni boben, vokal 

Justin Adams je angleški kitarist, producent in skladatelj, nekoč tesni sodelavec Roberta Planta, s katerim je kot član zasedbe Sensational Spaceshifters soustvaril štiri albume in prepotoval svet. Nastopal in snemal je s Sinead O'Connor in Natacho Atlas, za njegovo producentsko delo pa so bili usodni predvsem obiski prvih glasbenih festivalov na saharski malijski meji, kjer so ga povsem prevzeli tuareški glasbeniki. Prelomni albumi tuareške zasedbe Tinariwen in alžirskega pevca Rachida Tahe odražajo njegov  izjemni občutek za severnoafriški groove, medtem ko nagrajeni projekt z gambijskim virtuozom Juldehom Camaro navdušuje z zanimivim prepletom griotske tradicije s surovo močjo bluesa. Njegov zadnji solistični kitarski album Ribbons je revija Songlines uvrstila med petdeset najboljših albumov minulega destletja. 

Mauro Durante je italijanski violinist, tolkalec in pevec, ki je skupaj z italijanskim skladateljem Ludovicom Einaudiem vrsto let s svojo violino in obročnim bobnom navduševal občinstvo širom po svetu. Durante je gonilna sila znamenite skupine Canzoniere Grecanico Salentino, ambasadorjev glasbene tradicije polotoka Salento, ki je obudila in v svet ponesla posebno različico energične plesne glasbe, poznane kot taranta pizzica

Prvo sodelovanje obeh glasbenikov sega v leto 2015, ko sta skupaj nastopila na tradicionalni glasbeni prireditvi La Notte della Taranta, ki se že četrt stoletja odvija v Apuliji. Vnovič sta združila moči leta 2020, ko sta zasnovala ploščo Still Moving (oktober 2021, Ponderosa), ki se trenutno nahaja na 1. mestu evropske glasbene lestvice World Music Charts Europe. Gre za strasten in globoko meditativen projekt, ki po dolgem obdobju pandemičnega zatišja zdaj končno stopa tudi pred živo občinstvo. 

***

Koncert sodi v cikel MUZIKA EKLEKTIKA, ki ponuja žanrsko raznolik program vrhunskih tujih in slovenskih izvajalcev ter najnovejše in odmevne mednarodne projekte novomeških glasbenikov. 

 

Nazaj na seznam