X

DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE
Avtor
Anja Štefan
Producent
Lutkovno gledališče Maribor

DROBTINE IZ MIŠJE DOLINE

LUTKOVNA PREDSTAVA MAJHNIH MIŠK ZA MAJHNE OTROKE Z NAMIGI, KAKO SE ZNAJTI V VELIKEM SVETU. 

Mišja dolina iz zbirke Anje Štefan se je razširila na oder, miške so prilezle v hiško, na travnike, polja in v gozdove. Drobne miške so s svojim pogledom na svet še kako velike. Skozi igro (besed) opazujejo svet okoli sebe, njegove svetle in manj svetle plati. Igrive in ritmične pesmi v predstavi najmlajšim nevsiljivo predstavljajo vrline, kot sta iskrenost in lepota: »Le pogumno, le za mano, kmalu bomo našli hrano, ne le hrano, boljši svet, kjer nam lažje bo živet’.«

 

Za delo Drobtine iz mišje doline je Anja Štefan prejela nagrado večernica, nagrado časnika Večer za najboljšo otroško in mladinsko literaturo. Leta 2022 pa je pesnica in pisateljica prejela tudi nagrado Prešernovega sklada za literarno ustvarjalnost v zadnjih treh letih. 

 

Uprizoritev drobne prigode iz mišjega življenja skozi pesmi in domiselne rabe animacije zasuka v vrtiljak življenja, ki je v svoji sporočilnosti stvaren, v odrski atmosferi pa igriv, poetičen in poln domišljije. Z uprizoritvenimi postopki vzpostavlja izrazit dialog s slikaniško predlogo in obenem navihanemu svetovju mišk daje samostojno, razgibano in polnokrvno odrsko življenje: likovni jezik slikanice inovativno prešije s snovnostjo scenskih in lutkovnih možnosti, se poigrava z ritmom in ponavljanjem, išče zven besed in razpoloženj ter jih podpira z domišljeno glasbeno podobo. Poln iskrivih idej se ta svet, čeravno ne vedno lep, razpira v čarobnosti in zvedavosti ter občutljivo spleta komunikacijo z doživljajskimi toni najmlajših.

/Zlata paličica, strokovna komisija: Nika Arhar, Martina Peštaj in Adriana Gaberščik/

 

***

Režiserka: Nika Bezeljak

Igrajo: Danilo Trstenjak, Gregor Prah, Eva Stražar k. g. 

Predstava traja 35 minut.

Foto: Boštjan Lah

Nazaj na seznam