X

ČUK SE JE OŽENIL … V AMERIKO
Avtor
Luka Zabric / Ana Čop
Producent
MOJČIN ABONMA IN IZVEN / Zavod Novo mesto

ČUK SE JE OŽENIL … V AMERIKO

KAKO ZVENI IN KAJ PRIPOVEDUJE LJUDSKA PESEM V DRUGIH RITMIH.

Čuk se je oženil … v Ameriko je glasbena predstava, ki ponuja sprehod skozi glasbo v jazzovskih in jazzu podobnih žanrskih preoblekah v ritmih bossa nove, swinga, afriških ritmov in v modernem aranžmaju sodobnega jazza in improvizacije.

 

Rdeča nit zgodbe o Čuku je vsem dobro znana ljudska pesem Čuk se je oženil. Čuk na svojem popotovanju po svetu spoznava nove prijatelje, ki mu predstavijo, kako glasba zveni v njihovih deželah. Odkriva nove ritme in glasbila, otroci pa pri tem spoznavajo različne glasbene žanre in se tudi vključijo v dogajanje na odru. Gre za glasbeno pripoved, ki prinaša osnove jazzovskega opismenjevanja, obenem pa predšolske otroke in osnovnošolce prvih treh razredov spodbuja k spoznavanju in sprejemanju drugih kultur.  

 

Jazzovsko obarvano glasbeno potovanje je za otroke privlačno zaradi igrivosti, ritmične razgibanosti, poznanosti vodilne teme iz ljudske skladbe Čuk se je oženil, hkrati pa z vidika estetike otrokom ponudi kompleksne harmonske in improvizacijske začimbe, ki jih otroci zaradi svoje slušne odprtosti z veseljem in navdušenjem sprejmejo.

/doc. dr. Katarina Habe, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani/  

 

Glasbena predstava /…/ skozi večkulturni pristop vzbuja zavest o lastni (glasbeni) kulturi, z glasbeno raznovrstnostjo osvešča prisotnost drugih kultur ter tako spodbuja k medsebojnemu spoštovanju in strpnosti drugačnosti. 

/doc. dr. Katarina Zadnik, Akademija za glasbo, Univerza v Ljubljani/  

 

***

Izvajajo: Ana Čop Quartet – Ana Čop (glas), Rok Zalokar (klavir), Žiga Smrdel (bobni), Luka Dobnikar (kontrabas)

 

Predstava traja 35 minut.

Foto: Liljana Jantol Weber 

Nazaj na seznam