X

OLJE ČRNE KUMINE
Avtor
Barbara Zemljič
Producent
GRUMOV ABONMA IN IZVEN / Mestno gledališče ljubljansko

OLJE ČRNE KUMINE

PREDSTAVA O DRUŽINSKIH ODNOSIH – PREPLET TRAGIČNEGA IN KOMIČNEGA, BOLEČINE IN SMEHA – IN O ODREŠILNI MOČI ODPUŠČANJA.

Družine so presečišče različnih generacij, zato se v njih krešejo nazori preteklosti, zahteve sedanjosti in pričakovanja prihodnosti. Vse te rane, ki si jih zadamo med sobivanjem, se spremenijo v brazgotine zamer, ki nas za zmeraj zaznamujejo, in niti olje črne kumine, ki ima vrsto pozitivnih učinkov na človeško telo, ne olajša naših bolečin.

 

V predstavi Olje črne kumine se znajdemo v zadušljivem in tesnobnem ozračju majhnega stanovanja, ki ne deluje kot topel družinski dom, saj mu umanjkajo medsebojna zaupnost, varnost in sožitje. Izkaže se, da je to bolj prostor prikrivanja, obračunavanja in poslavljanja. V zgodbi srečamo študenta Boruta in njegovo mamo, podjetno in delavno samohranilko Moniko, ki prisega na vsemogočno zdravilno moč črne kumine. V njuno življenje vstopimo nekega večera v letu 2001, ko Monika k sebi povabi svojo bodočo snaho Valentino, s katero želi proslaviti zaroko z Viktorjem, Valentininim bratom. Borut, ki prezira materino promiskuitetno vedenje, saj po njegovem mnenju prepogosto menjava partnerje, se odloči, da se bo preselil k babici …

 

Čez deset let se Borut, Valentina in Monika vnovič srečajo na sedmini za pokojnim Viktorjem, ki si je zaradi dolgov vzel življenje. Valentina, ki se spet znajde sredi bojnega polja med zagrenjenim sinom in njegovo gospodovalno materjo, pa tokrat razgrne svojo utrujenost in bojazni ob vzgoji sina s posebnimi potrebami.

 

Spet mine deset let. Danes Monika in Valentina nista več prijateljici. Je zdaj čas, da druga drugi oprostita, kot je svoji materi odpustil tudi Borut? Pa ji je res?

 

***

Režiserka: Barbara Zemljič

Igrajo: Jure Henigman, Bernarda Oman, Karin Komljanec, Gaber K. Trseglav, Matej Zemljič

 

Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.

Foto: Peter Giodani

Nazaj na seznam