X

MEJA SNEŽENJA
Avtor
Marko Sosič
Producent
GRUMOV ABONMA IN IZVEN / Prešernovo gledališče Kranj in Slovensko stalno gledališče, Trst

MEJA SNEŽENJA

PRETRESLJIVA DRUŽINSKA DRAMA O POTLAČENIH, NEIZPOVEDANIH, NERAZČIŠČENIH ČUSTVIH, KI PREJ KO SLEJ PRIVREJO IZ NAS IN NAS ZASUŽNJIJO.

Meja sneženja je družinska freska v enem dejanju, v kateri so strnjene nekatere vodilne teme poetike nekdanjega umetniškega vodje tržaškega gledališča, pisatelja, dramatika in režiserja Marka Sosiča (1958–2021). Uprizoritev predstave Meja sneženja je hommáge njegovemu osupljivo virtuoznemu, v Sloveniji ne dovolj prepoznanemu literarnemu opusu, v katerega vrh sodi tudi njegova istoimenska drama.

 

Ida skrbi za ostarelega, avtoritarnega očeta in tudi za krhkega brata Ivana, ki nekega dne domov pripelje Leilo, ki jo je pred nekaj dnevi srečal pred veleblagovnico. Z njo v hišo vstopijo spomini iz preteklosti, nemir, nerazrešena vprašanja, potlačena čustva, ki se jih vsak družinski član loti na svoj način. 

 

Besedilo Meja sneženja s pomočjo pretanjenega, tekočega in poetičnega dialoga spregovori o molku v družini ter o potlačitvi dejanj in čustev, ki se prej ko slej dramatično razkrijejo. Spregovori tudi o vzrokih tega molka in potlačitve, ki izvirajo iz osebnih travm, zlahka pa prerasejo v stereotipe, ki vodijo v ksenofobijo in okužijo ne le družine, ampak tudi celotno družbo. 

 

Meja sneženja je igra o prikrivanju, je zgodba o nestrpnosti do tujcev, ki korenini v globokih družinskih travmah in se prenaša iz generacije v generacijo, dokler se ta krog ne preseka z odpuščanjem in toleranco. Marko Sosič v svojem besedilu na koncu daje možnost sprave v novi generaciji sinov in hčera, toda družinske vezi po tem trpkem soočenju nikoli ne bodo več iste. 

 

***

Režiser: Goran Vojnović

Igrajo: Borut Veselko, Primož Forte, Nikla Petruška Panizon, Živa Selan k. g.

 

Predstava traja 1 uro in 15 minut ter nima odmora.

Foto: Luca Quaia

Nazaj na seznam