X

RAZBITI VRČ
Avtor
Heinrich von Kleist
Producent
GRUMOV ABONMA IN IZVEN / SNG Drama Ljubljana

RAZBITI VRČ

TUDI DANES AKTUALNA ZGODBA O POHOTI IN SPOLNEM NADLEGOVANJU, O LAGANJU IN DVOLIČNOSTI, O ZLORABI MOČI IN OBLASTI.

Večplastna komedija Razbiti vrč (krstno uprizorjena 1808, objavljena 1811) je ena najznamenitejših iger Heinricha von Kleista (1777–1811) in obenem kánonsko delo nemške romantike.

 

Kleistov Razbiti vrč je nastal le nekoliko zatem, ko se je z Linhartovima veseloigrama rodilo naše sodobno gledališče. In tudi pri Razbitem vrču gre za razkrinkavanje nečednih erotičnih namenov starejšega moškega, ki ima družbeno moč. Oziroma se v primeru Tulpenheima in Micke dela, da jo ima. Vplivni in ugledni gospodje na visokih položajih v družbi, ki si proti njihovi volji želijo telesne intimnosti s socialno nižje stoječimi lepimi mladimi dekleti, so bili svetu komedije namreč znani že dolgo pred škandali, ki so pred nedavnim zatresli Hollywood in ves svet.

 

Posebnost Kleistove veseloigre je predvsem v tem, da mora vaški sodnik odkriti in obsoditi storilca dejanja, za katerega je gledalcu že od začetka jasno, da je bil to on. In ker gre za »jezičnega dohtarja«, je prav v besednih igrah, s katerimi se sodnik Adam izmika resnici, in v njegovem neumornem trudu, da bi se neizprosnim dejstvom navkljub izvil iz primeža resnice, največji šarm tega besedila. 

 

Sej vem, da sm lagala. A sm lagala čist sam s tem, da sm bla tih. 

Heinrich von Kleist, Razbiti vrč 

 

***

Režiser: Vito Taufer

Igrajo: Branko Šturbej, Jurij Zrnec, Marko Mandić, Polona Juh, Maruša Majer, Bojan Emeršič / Valter Dragan, Timon Šturbej, Vanja Plut, Matija Rozman, Zvezdana Mlakar
 
Predstava traja 1 uro in 30 minut ter nima odmora.
Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Nazaj na seznam