X

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!
Avtor
Dario Fo
Producent
Prešernovo gledališče Kranj

VSE ZASTONJ! VSE ZASTONJ!

TRPKA FARSA O UPORU DELAVSKEGA RAZREDA PROTI BREZSRAMNEMU KAPITALISTIČNEMU IZKORIŠČANJU.
Predstava bo premierno uprizorjena septembra 2022.

Zgodba te duhovite, a hkrati ostre Fojeve družbenokritične farse se začne tik po uporu v trgovinskem središču, ko se ženske, ogorčene nad vnovičnim dvigom cen, odločijo, da temu naredijo konec. V uporniškem zanosu stopijo skupaj, saj imajo dovolj nenehnega izkoriščanja in višanja cen osnovnih živil, zato sprva zahtevajo polovično ceno, pozneje pa jih jeza in upor pripeljeta tudi do tega, da si živila preprosto stlačijo pod obleke in z njimi odkorakajo domov. Zanimiv obrat Dario Fo doseže s »feminističnim zapletom« in absurdnimi komičnimi zapleti z njihovimi možmi, saj morajo ženske svojo uporniško gesto »proletarske nabave« skrivati ne le pred policijo, ampak tudi pred svojimi »pravičniškimi« zakonskimi partnerji. 

Absurdni zapleti se vrstijo iz prizora v prizor, pri tem pa Fojeva komedija ne zdrsne v burkaštvo, saj je avtorjeva ostra in neusmiljena kritična ost usmerjena v kritiko neoliberalnega sistema, ki je pripeljal brezpravne delavce na rob absurdnega boja za golo preživetje in čez rob človeškega dostojanstva. 

Ob premieri satirične komedije leta 1974 se je zdela zgodba o delavkah iz milanskega predmestja, ki se odločijo upreti vrtoglavemu naraščanju cen, nekaterim kritikom neverjetna oziroma celo nadrealistična. Toda že čez nekaj mesecev je izbruhnilo točno to, o čemer je uprizoritev spregovorila na odru; obubožane delavce so zaradi »državljanske nepokorščine« celo zapirali in v času sodne razprave avtorje predstave obdolžili, da so s predstavo nahujskali delavce k uporu in h kraji. 

Ob neustavljivem valu podražitev, ki smo jim priča, ob vedno višji inflaciji, prekarnem delu, brezposelnosti, revščini ter razliki med bogatimi in revnimi pa postaja komedija Vse zastonj! Vse zastonj! – žal – še bolj aktualna.

 

***

Režiserka: Ajda Valcl

Igrajo: Vesna Pernarčič, Aljoša Ternovšek, Vesna Slapar, Miha Rodman, Blaž Setnikar

 

Nazaj na seznam