X

BOŠTJAN KAVČIČ: Krog
Producent
ODPRTJE RAZSTAVE / GALERIJA KOCKA

BOŠTJAN KAVČIČ: Krog

Namen postavitve Kroga v Galeriji Kocka je simbolna oploditev kvadrata s krogom. Kompozicija izraža premik od linearne perspektive k cikličnemu dojemanju prostora in časa znotraj in zunaj nas ter ozaveščanju naše vpetosti med Nebom in Zemljo.

 

 

***

Razstava z naslovom Krog obsega kamnita kiparska dela - ORGanizme, ki so nastali v zadnjem desetletju. ORGanizmi so kamnite skulpture - popkovine, ki povezujejo Nebo in Zemljo. V Galeriji Kocka so postavljeni tako, da poplesujejo v krogu in s tem ponazarjajo življenske cikle v sozvočju z letnimi časi.

Čeprav krog nima začetka in ne konca, opišimo najprej Rusalke, ki predstavljajo pomladni vdih, ki se pravkar prebuja. Sile v naravi se spomladi izrazijo navzven, zato tudi Rusalke s poudarjeno vertikalo brstijo ter rastejo proti nebu.

Pomladni utrip iz vertikale v horizontalo prevesi Polž, ki mu sledita Galaksiji, ki predstavljata vrhunec širitve in svetlobe poletja. Moment je izražen z nizanjem spiralnih črt na svetlem kraškem kamnu in ekspanzijo v maksimalno širino.

Sledi jesenski izdih, sprostitev in čas, ko se narava začne obračati navznoter. Svetloba pojenja z vsakim Svečnikom posebej. Noč pridobiva svojo moč in se razbohoti v najtemnejšem delu leta, ko kraljuje Črna Boginja.

Zima predstavlja dno diha, ki sem ga ponazoril z peščenim curkom v delu Memento mori. Kljub neusmiljenemu odtekanju časa, delo nosi v sebi zametek preporoda. Obiskovalci so namreč povabljeni, da sami pomagajo poroditi nov krog, s tem ko pesek zopet stresejo na vrh skulpture, da začne znova polzeti.

V centru Kroga je skulptura, ki jo tvorita dva ORGanizma s skupnim naslovom Enost.

Na višji oktavi kot jo predstavlja ples ORGanizmov na obodu, v centru ponazarjata princip manifestacije.

Točka v centu jadra predstavlja idejo, ki se iz vakuuma preko vrtinčastih polj utelesi v materiji, ki jo tvori obod ali Svitek. Magnetizem med poloma ustvari napetost, ki kot iskra preskoči in ustvari tretjo energijo - nov krog - novo življenje.

 

»Zaživimo pomlad!«

Delavnica obsega voden ogled z avtorjem po kiparski razstavi kamnitega kroga skulptur, postavljenega na prvi pomladni dan.

Sprehodili se bomo skozi postavitve letnih časov in jih vsak po svoje poglobljeno občutili. Kiparskih del se bomo lahko dotikali in z nekaterimi skulpturami znotraj kroga interaktivno delovali. Naše uvide in doživetja bomo izrazili v ekspresivni risbi, besedi ali gibu.

Delavnica krepi domišljijo, koncentracijo, notranji mir, taktilno zaznavanje ter samostojno izražanje notranjih zaznav. Ozavešča pomen človekove povezanosti z naravnimi cikli. Spodbuja posameznikovo kreativnost in suvereno izražanje v družbi. Delavnica je primerna za vse starostne skupine otrok kot za tiste, ki otroka še nismo pozabili v sebi.

Delavnica traja najmanj 45 minut, po želji pa lahko čas trajanja prilagodimo skupini.

 

 

Akademski kipar Boštjan Kavčič (1973), magister videa, je član DLUD. Rojen je bil v Šempetru pri Gorici, živi in ustvarja pa v Rodinah v Beli krajini.  Goji energično, neposredno kiparstvo v kamnu, kot bi ga nosil že v svojih genih – tako spomeniško monumentalno kot miniaturno plastiko. Fascinira z organomorfnimi objekti v kamnu in bronu, kjer napetim oblikam pripenja strukturo površine. Izrazita pojavna nota njegovih skulptur je pravzaprav zajeta vsebina, velika domišljenost njihovega obstajanja, ki harmonizira njihovo oblikovno in površinsko taktilnost. Na drugi strani pa dostikrat kiparsko prepleta družbeno angažirane vsebine.

Galerija

Nazaj na seznam